MANHAJM

Preminuo policajac koji je ranjen u napadu na njemačkog političara

U tom napadu povrijeđeno je nekoliko ljudi, među kojima je i konzervativni političar i antiislamski aktivista Mihael Šturcenberger

Pucnjava u Njemačkoj. AP

D. R.

2.6.2024

Policajac, koji je u petak teško povrijeđen u napadu nožem u Manhajmu u Njemačkoj, preminuo je, javio je danas njemački Tagesšau.

U tom napadu povrijeđeno je nekoliko ljudi, među kojima je i konzervativni političar i antiislamski aktivista Mihael Šturcenberger koji je izboden nožem tokom javnog skupa, nakon čega je policija pucala i ranila napadača, prenio je Rojters.

Policija je saopćila da ne može da otkriti detalje o stepenu povreda koje su zadobili ljudi okupljeni na centralnom gradskom trgu Marktplac.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se kako policajac puca u napadača sa tla, dok se istovremeno bori da savlada drugog muškarca.

Šturcenberger sebe opisuje kao novinara kritički nastrojenog prema islamu, a bio je i član nekoliko ekstremno desničarskih antiislamskih organizacija, uključujući pokret PEGIDA koji redovno održava marševe u gradovima, posebno u istočnoj Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.