146. PLENARNA SJEDNICA

Ustavni sud BiH donio odluku o prodaji državne imovine u Varešu i na Jahorini

U obje odluke Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja

Ustavni sud BiH. Ustavni sud BiH

N. H.

11.7.2024

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na 146. plenarnoj sjednici donio odluku u vezi s prodajom državne imovine u Varešu i na planini Jahorina. 

Odlukom Ustavnog suda BiH zabranjena je prodaja državne šume u Varešu, koju krči britanska firma "Adriatic Metals", a, također, van snage je stavljena odluka vasti RS o prodaji državne imovine na Jahorini, po apelaciji 13 zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

- U obje odluke Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja, kako je to Ustavni sud utvrdio u svojim ranijim odlukama koje se odnose na isto pitanje. Stoga je zaključeno da Vlada FBiH i Vlada RS nisu bile nadležne da svojim odlukama na bilo koji način raspolažu navedenom državnom imovinom. Ustavni sud podsjeća da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine propisano da privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom „ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona na državnom nivou kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom, a koji bi usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, odnosno sve dok visoki predstavnik drukčije ne odluči“. Sličnu odredbu sadrže i zakoni o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Činjenica da Parlamentarna skupština BiH još nije donijela zakon kojim će regulirati pravo vlasništva i upravljanja državnom imovinom ne može biti opravdanje entitetskim vladama da neovlašteno raspolažu tom imovinom - stoji u dijelu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.