VISPAK

20 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

Najveća džezva na svijetu slavi 20 godina uz miris prave bosanske kafe

20 godina Vispakove najveće džezve na svijetu. Vispak

Marketing

29.7.2024

Prije 20 godina, na obali Neretve ispod Starog mosta u Mostaru, spomenika nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili su 8000 fildžana prave bosanske kafe. Vispak je ovom prilikom predstavio svoju džezvu koja ponosno ulazi u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća džezva na svijetu.

2004. godine, na osnovu prijedloga studenata Vispak je uz pomoć najboljih baščaršijskih kazandžija isklesao džezvu u koju može stati 650 litara kafe. Ta džezva sada puni 20 godina tokom kojih je putovala širom svijeta predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, običaje i kulturu našeg naroda, kao simbol naše države, od Kine do SAD-a, upotpunjavajući svako dešavanje mirisom i okusom prave bosanske kafe. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

„U poduhvat izrade ove gigantske džezve krenuo sam na prijedlog direktora VISPAK-a, s obzirom da je ova kompanija željela svojim proizvodom Zlatna džezva na spektakularan način uveličati ceremoniju otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru. Pri tome, cilj nije bilo ostvarenje Ginisovog rekorda. Sama izrada je trajala tri mjeseca, uz pomoć mojih učenika Admira i Asima te majstora Ramiza Krehe. Sretan sam što obilježavamo 20 godina "Ginisove" džezve koja je za to vrijeme obišla dosta svijeta i vjerodostojno predstavila našu tradiciju i kulturu, s nadom i uvjerenjem da će i ubuduće uveličati još mnogo drugih važnih događaja i obljetnica.“, izjavio je majstor Nasir Jabučar koji je sa svojim timom izradio najveću džezvu na Svijetu.

Proteklog vikenda su održani Tradicionalni skokovi sa Starog mosta, obilježavajući svojih 458. godina postojanja i 20. godina od obnove mosta, a Ginisova džezva je , kao i prije 20 godina stajala na starom mjestu, mirisala na pravu bosansku kafu i pružala gutljaje ćejfa tokom čitavog dana. 

„Ginisova džezva“, kako je od milja zovemo u kompaniji je naš ponos i značajan partner u marketinškim aktivnostima. Izuzetna nam je čast biti dio tradicionalnih priča, kao što su upravo skokovi sa Starog mosta, jer baš istu autentičnu priču govori i naša Zlatna džezva. Zajedno, rame uz rame i nakon 20 godina, pa vjerovatno i za sljedećih 20, radosno ćemo stajati uz naše identitete, simbole, ponose i kulturu. Uz narod, autentično i sa bosanskohercegovačkim šarmom, obećavamo da ćemo uvijek ponosno predstavljati Bosnu i Hercegovinu sa najvećom džezvom na svijetu!“, poručila je Lejla Mehica Kadrić, brand manager Zlatne džezve.

Kao simbol Bosne i Hercegovine najveća džezva na Svijetu će nastaviti svoj put promocije pozitivnih vrijednosti, kulture, tradicije i autentičnosti Bosne i Hercegovine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.