Situacija u ugostiteljstvu je zabrinjavajuća. Osim što su poskupljenja dovela do smanjenog broja mušterija, drugi problem ugostiteljima predstavlja pronalazak radnika.
Predsjednik Udruženja sarajevskih ugostitelja, Amar Trbović, kaže za portal "Avaza" kako se ugostitelji susreću s raznim problemima koja su izazvana poskupljenjima.
Gomilanje gubitaka
Mnogi ugostitelji su primorani da gomilanje gubitaka zaustave stavljanjem ključa u bravu.
- U finansijskom smislu situacija je baš loša, posla je malo, nameti su veći tako da je teško izdržati – kaže nam Trbović.
Kafa, čaj i sokovi su skuplji u svim kafićima što je dovelo do toga da građani uštede u budžetu prave smanjenjem izlazaka. Također, ono što je primijetio jeste da se i kafa manje naručuje.
- Sad ljudi naručuju artikle koji su jeftiniji od kafe, poput kisele i flaširane vode. Ljudi uzmu ono šta je jeftinije da bi eto izašli i sjedili vani – kaže Trbović.
Odlazak konobara
Pitali smo ga kakva je situacija sa pronalaskom radnika, s obzirom na to da se već u martu konobari iz BiH spremaju za odlazak u susjedne zemlje, poput Hrvatske i Crne Gore, u kojima za isti posao zarade više novca.
- Imamo problem sa pronalaženjem radnika. I ako ih nađemo oni se teško zadržavaju. Kakva je situacija teško da možemo ponuditi plate koje traže. Dođu sa očekivanjima da imaju platu kao u državnoj instituciji od 1.200 pa nadalje. To je teško danas ispoštovati uz sve namete koje imamo – zaključuje Trbović.