REAKCIJE

Dodik o Blinkenovom pismu: Nema ništa od "Dejtona dva" što su govorili bošnjački političari

On je naglasio da nema šanse da se u BiH bilo šta promijeni na štetu RS i da ne postoji mogućnost da budu prenesene nadležnosti na nivo BiH

Milorad Dodik i Entoni Blinken. Avaz

Fu. M.

2.4.2021

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) jasno u pismu članovima Predsjedništva naveo da nema priče o "Dejtonu dva", što su govorili bošnjački političari, odnosno očekivali da će neko u BiH nešto nametnuti.

- Rečeno je da SAD ili Zapad ništa neće mijenjati, nego da to treba da urade lideri u BiH, što je logično - izjavio je Dodik dodajući da je "bošnjačka strana dobila po nosu jer iluzorno očekuje da će za njih neko nešto uraditi u BiH".

On je naglasio da nema šanse da se u BiH bilo šta promijeni na štetu RS i da ne postoji mogućnost da budu prenesene nadležnosti na nivo BiH.

- Tema je - kako vratiti otete nadležnosti RS-u. Problem u FBiH se pokušava riješiti preko Republike Srpske, što je nedopustivo - rekao je Dodik.

On je podsjetio da RS ima stav o rješavanju pitanja "Sejdić-Finci", a to je da treba da se dogovore u FBiH.

- Oni su nesposobni da to riješe. Kada dogovore kako birati bošnjačkog i hrvatsakog člana Predsjedništva vidjet ćemo šta treba da se mijenja u Izbornom zakonu BiH - zaključio je Dodik.

Podsjetimo, državni sekretar SAD u pismu članovima Predsjedništva BiH naveo je da je Dejtonski sporazum stvorio čvrst temelj na kojem je bilo moguće izgraditi BiH i istakao da se raduje radu sa vlastima u BiH, kako bi se "produbilo partnerstvo i pronašli zajednički interesi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.