Svaku domaćicu nervira kada ne može potpuno očistiti ploču od šporeta ili kada joj to oduzima mnogo vremena. Ne, to ne mora da bude ništa naporno, već je dovoljno da znate neke cake koje treba da usvojite, a koje vam umnogome mogu pomoći da se rešite ovog problema.
Da li isključiti šporet?
Vjerovatno znate koju vrstu šporeta imate, međutim, važno je da pročitate uputstvo za upotrebu proizvođača o vašem modelu. Ne možete da ga pronađete? Gotovo svaki vodič je na internetu, pa ga pogledajte i informirajte se trebate li isključiti šporet dok čistite ploču.
Također, iako su ove metode čišćenja relativno nježne, najbolje je da provjetrite prostor kad god čistite šporet.
Kad je riječ o metodi, uvijek izbjegavajte abrazivna sredstva za čišćenje i alate kao što su žičani sunđeri ili četke koji mogu oštetiti staklene i metalne ploče, ostavljajući sitne ogrebotine.
Koliko često treba čistiti ploču šporeta?
Trebalo bi da čistite ploču šporeta čim se zaprlja, što može značiti svakodnevno čišćenje. Dakle, čim isprskate ili prospete nešto na šporet, odmah obrišite, jer je kasnije teže ukloniti mrlje.
Ako vam je hrana zagorjela na šporetu, najbolje da je za nju koristite sodu bikarbonu. Samo pospite po ploči i poprskajte bijelo sirće, kako biste napravili gustu masu. Ostavite da odreagira i prebrišite krpom.
Soda bikarbona je nježnija od bilo kog hemijskog preparata, a šporet ne nagriza kiselina koje ima u svakom kupovnom proizvodu za čišćenje. Soda je i zdravija, jer ne udišemo zagađeni kupovni proizvod.