ODRŽAVANJE DOMAĆINSTVA

Uporne fleke od čokolade i blata: Jako je važno da ne pravite ovu grešku

Dizajnerica interijera upozorila je da se tragovi mogu proširiti ako se ne radi pažljivo

Uvijek krećite od ruba fleke. Unsplash

Dž. R.

prije 2 dana

Stručnjakinja za čišćenje Laura Čidi (Chiddey) iz tvrtke Fabb Furniture voli da svoje pratioce informira o načinima na koje mogu efikasnije i brže očistiti neke česte fleke.

Ukloniti višak

Naprimjer, kada je u pitanju čokolada, savjetuje se da se njome treba pozabaviti čim se uoče fleke te kašikom ukloniti višak s namještaja.

Čidi poručuje da se ne trlja trag po zahvaćenom dijelu namještaja jer to može pogoršati stvari.

- Izbjegavajte trljanje pod svaku cijenu jer to može produbiti fleku u vlakna presvlake - rekla je i preporučila otopinu za čišćenje napravljenu od kašičice deterdženta za posuđe i šoljice vode. To se radi tako da se krpa od mikrovlakana umoči u otopinu za čišćenje, iscijedi višak vode i trlja od ruba fleke od čokolade prema njenom središtu.

Također, dodala je, otopina se ostavi nakratko da stoji na presvlaci prije nego što upotrijebite svježu krpu od mikrovlakana kako biste uklonili višak sapuna. Zatim je osušite suhom krpom od mikrovlakana.

Fleke od blata

Druge fleke se mogu pojaviti izvana, a blato se često nalazi na namještaju od tkanine. Mora se osušiti prije nego što se njime pozabavite. 

- Važno je da pustite da se blato potpuno osuši, to će vam omogućiti bolju kontrolu nad flekom - sugerira stručnjakinja za čišćenje.

Nakon što se trag od blata potpuno osuši, Čidi je dodala da višak prljavštine treba ostrugati i usisati kako bi se uklonili svi ostaci.

- Zatim, napravite otopinu za čišćenje miješanjem jedne kašike sredstva za pranje posuđa i dvije šoljice vode. Kada dobijete otopinu, upotrijebite spužvu da nježno tapkate zahvaćeno područje dok se ne osuši, ponavljajući ovaj postupak dok ne budete zadovoljni s rezultatima - predložila je.

Širenje fleke

Metoda se također koristi za uklanjanje fleka od trave na garniturama. 

- Ako imate sasušene fleke od trave na kauču, rješenje je da pomiješate dvije kašičice sredstva za pranje posuđa s dvije šoljice vode. Ovu mješavinu otopine za čišćenje treba nanijeti na kauč koristeći četku s mekim vlaknima, kao što je čista četkica za zube ili četkicu za nokte, za nježno ribanje fleke - Čidi je dodala.

Dizajnerica interijera upozorila je da se tragovi mogu proširiti ako se ne radi pažljivo. 

- Kada koristite ovu tehniku, pazite da ne proširite fleku na druga područja namještaja. Najbolja je praksa da krenete od vanjskih rubova fleke i idete prema unutra. Nakon što otopinu utrljate u fleku, ostavite dobrih 10 do 15 minuta, dopuštajući otopini da ukloni tvrdokorne fleke s vlakana presvlake. Zatim osušite zahvaćeno područje čistom, suhom krpom ili peškirom, čime ćete ukloniti sve ostatke sapuna -rekla je Čidi.

Posljednji korak je usisavanje kako bi se postiglo čisto, suho područje bez fleka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.