DOPRINOS ZDRAVLJU

Ova biljka je pravo čudo za zdravlje: Pomaže u očuvanju srca i čišćenju jetre

Njene male tamne bobice bogate su hranljivim materijama i antioksidansima poput vitamina C i antocijanina

Aronija. Avaz / Canva

El. T

prije 2 dana

Aronija je oduvijek prepoznata kao voće s ljekovitim svojstvima koje doprinosi zdravlju i može pomoći u prevenciji i liječenju raznih bolesti i stanja.

Njene male tamne bobice bogate su hranljivim materijama i antioksidansima poput vitamina C i antocijanina, koji pružaju brojne koristi za zdravlje onih koji žele da poboljšaju ishranu.

Aronija poboljšava cirkulaciju i čisti krvne sudove

Bobice aronije pozitivno utiču na cirkulaciju krvi, pomažu u čišćenju krvnih sudova i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Zreli plodovi aronije sadrže visoke količine fenola koji djeluju kao prirodni dezinfekciona sredstva za krvotok i organizam, podstiču zarastanje rana, uklanjaju toksine, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprečavaju njihovo začepljenje.

Sok od aronije naročito se preporučuje osobama sa problemima sa krvnim pritiskom.

Za šta je koristan sok od aronije?

Ako se odlučite za pripremu soka od aronije, važno je da znate njegove brojne koristi. Pored blagotvornog djelovanja na kardiovaskularni sistem, aronija je korisna i u prevenciji mnogih očnih bolesti, poput katarakte.

Osobe koje se bore sa viškom kilograma trebale bi znati da aronija pomaže u prevenciji nakupljanja masti, kao i u mršavljenju.

Recept za sok

Iako možete kupiti sirup i sok od aronije u prodavnicama, mnogo je ukusnije i zdravije da ih pripremite sami.

Sastojci:

- 1 l vode

- 1 kg šećera

- 2 limuna

- 2 kg aronije

Priprema:

Pomiješajte šećer i vodu, stavite na šporet i kuhajte dok se šećer ne otopi i smjesa ne počne da vri. Zatim dodajte aroniju i ostavite da krčka još 10 minuta, uz povremeno mješanje. Nakon toga skinite sa vatre.

Kada se sirup ohladi, procijedite ga kroz gazu ili cjediljku, a bobice ostavite. Zgnječite bobice i ponovo ih procijedite. Ponovno procijeđeni sirup stavite da se ponovo kuha. Kada počne da vri, sklonite sa vatre, dodajte limunov sok i dobro promješajte.

Gotov sirup sipajte u staklene flaše, zatvorite ih i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.