KORISNO

Kako prehrana utječe na zdravlje žuči

Namirnice koje biste trebali izbjegavati su: suhomesnati proizvodi, margarin, sardine, sirevi, krompir, krastavci, kelj...

Ako imate kamenac, jedite špinat, mrkvu, kakao.... Ilustracija

Z. K.

15.5.2021

Žučni kamenci su najčešća bolest žučnih puteva. Radi se o jednoj od ozbiljnijih i bolnijih tegoba, koje vrlo često završe operacijom. Istraživanja su pokazala da gotovo 10 posto ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak dva puta češće. U posljednje vrijeme napada sve mlađe osobe.


Važna uloga

Prehrana igra važnu ulogu u stvaranju kamenaca, pogotovo prehrana bogata masnoćama i ugljikohidratima. Savjetuje se da nekoliko malih obroka rasporedite na čitav dan, uključujući i one večernje obroke. Ovo će pomoći vašem žučnom mjehuru da se stalno prazni te će se na taj način i spriječiti stvaranje kamenaca.

- Konzumirajte nemasno mlijeko (do jedan posto mliječne masti) i mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti.

- Izbjegavajte crveno meso u jelovniku, zamijenite ga piletinom, puretinom i ribom.

- Jaja konzumirajte vrlo rijetko te u potpunosti izbacite žumance.

- Uključite puno voća, povrća i prirodnih sokova u prehranu.

- Posebno su dobre nemasne juhe, mrkva, karfiol, špinat, bijela riba, kakao.


Bijeli šećer

- Izbjegavajte bijeli šećer i slatkiše, kofein i čokoladu, kao i mahunarke i svu ostalu hranu koja nadima.

- Izbjegavajte nagle promjene tjelesne mase.

- Neka se prehrana, uglavnom, sastoji od svježe, sirove i neprerađene hrane. Izbjegavajte prženu hranu u svim oblicima.

- Namirnice koje biste trebali izbjegavati su: suhomesnati proizvodi, margarin, sardine, sirevi, krompir, krastavci, kelj, kupus, repa, dunje, dinje, lubenice, orasi, lješnici, bademi, paprike, feferoni, jaki začini, kao i sva alkoholna pića, a posebno ona „žestoka“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.