Žučni kamenci su najčešća bolest žučnih puteva. Radi se o jednoj od ozbiljnijih i bolnijih tegoba, koje vrlo često završe operacijom. Istraživanja su pokazala da gotovo 10 posto ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak dva puta češće. U posljednje vrijeme napada sve mlađe osobe.
Prehrana igra važnu ulogu u stvaranju kamenaca, pogotovo prehrana bogata masnoćama i ugljikohidratima. Savjetuje se da nekoliko malih obroka rasporedite na čitav dan, uključujući i one večernje obroke. Ovo će pomoći vašem žučnom mjehuru da se stalno prazni te će se na taj način i spriječiti stvaranje kamenaca.
- Konzumirajte nemasno mlijeko (do jedan posto mliječne masti) i mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti.
- Izbjegavajte crveno meso u jelovniku, zamijenite ga piletinom, puretinom i ribom.
- Jaja konzumirajte vrlo rijetko te u potpunosti izbacite žumance.
- Uključite puno voća, povrća i prirodnih sokova u prehranu.
- Posebno su dobre nemasne juhe, mrkva, karfiol, špinat, bijela riba, kakao.
- Izbjegavajte bijeli šećer i slatkiše, kofein i čokoladu, kao i mahunarke i svu ostalu hranu koja nadima.
- Izbjegavajte nagle promjene tjelesne mase.
- Neka se prehrana, uglavnom, sastoji od svježe, sirove i neprerađene hrane. Izbjegavajte prženu hranu u svim oblicima.
- Namirnice koje biste trebali izbjegavati su: suhomesnati proizvodi, margarin, sardine, sirevi, krompir, krastavci, kelj, kupus, repa, dunje, dinje, lubenice, orasi, lješnici, bademi, paprike, feferoni, jaki začini, kao i sva alkoholna pića, a posebno ona „žestoka“.