CRNA GORA

Policija u Podgorici zatvorila ulice u centru grada zbog sigurnosnih razloga

U Skupštini Crne Gore poslanici će danas raspravljati o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Avaz.ba / Antena M

26.12.2019

Podgorica - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U strogom centru Podgorice danas je zatvoreno više ulica za pješake i vozila zbog mogućih neprijavljenih okupljanja povodom izglasavanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopćili su iz Uprave policije u tom gradu, prenosi Antena M. 

Na ovaj način policija je spriječila neprijavljena okupljanja ispred Skupštine i drugih  štićenih objekata. 

- Prema svim pojedincima koji su putem medija pozivali građane na okupljanja protivno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, poduzet će se mjere shodno pozitivnim pravnim propisima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcioniranja državnih institucija i očuvanja lične, imovinske sigurnosti i sigurnosti građana Crne Gore - naveli su iz policije. 

U Skupštini Crne Gore poslanici će danas raspravljati o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vlada je na tom dokumentu radila godinama, konsultirala sve domaće vjerske zajednice i brojne međunarodne pravne autoritete, prije svih Venecijansku komisiju.

Sa svih međunarodnih adresa dobijeno je zeleno svjetlo za rješenja sadržana u tom pravnom aktu. Prijedlog zakona dobio je zeleno svjetlo na Odboru za ljudska prava i Odboru za zakonodavstvo.




Srpska pravoslavna crkva, međutim, odavno vodi kampanju protiv usvajanja toga zakona, a njen vrhunac planiran je za danas, iako je prije nekoliko dana mitropolit Amfilohije pozvao DF i ostale prosrpske stranke da odustanu od nereda kojima su prijetili u i oko Parlamenta.

Preokret se, prema saznanjima Antene M, desio na sastanku lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića s patrijarhom srpskim Irinejom sinoć u Beogradu.

Poglavar SPC-a dao je nalog Mandiću i Kneževiću da učestvuju u skupštinskoj raspravi i organiziraju protest.

- Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore poslanički klub Demokratskog fronta će sutra biti u Skupštini i očekuje da svi vjernici koji su potpisali peticiju SPC-a u Crnoj Gori da će braniti svoje svetinje budu sutra pred Skupštinom Crne Gore u 11 sati i izraze protest protiv usvajanja sramnog zakona koji atakuje na našu crkvu - navodi se na Facebook stranici Demokratskog fronta.

Čelnici crnogorskog opozicionog DF-a sinoć su iz Beograda, nakon susreta s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom, pozvali pristalice da se okupe danas u 11 sati na platou ispred crnogorske Skupštine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.