LIČNOST DANA

Palestinski prvak

Ko bi rekao da se u tako krvavom sportu može poslati poruka mira

Belal Muhamad. Društvene mreže

29.7.2024

Najpoznatija svjetska MMA organizacija, UFC, već godinama skoro svake sedmice pruža najzanimljivije moguće događaje ljubiteljima ovog sporta. Međutim, često se nalazi na meti kritičara zbog prevelike „krvoločnosti“ boraca, iako to ne mora biti tačno.

To je bio slučaj nakon što je Belal Muhamad (Muhammad), američki borac koji se bori pod palestinskom zastavom, osvojio titulu u velter kategoriji, pobijedivši Leona Edvardsa (Edwards). Da, trebalo mu je 25 minuta velikog rata u oktagonu, ali ono, možda i važnije od svega, bila je njegova poruka nakon meča. Tridesetšestogodišnji borac porijeklom iz Palestine nakon osvojene titule svu je pažnju skrenuo na rat u Pojasu Gaze i na svakodnevne žrtve.

- Ako im mogu dati barem malo pažnje, ako im mogu dozvati osmijeh na licima barem tih nekoliko minuta dok se borim, da barem malo ne misle na pakao kroz koji prolaze, onda sam učinio nešto dobro – poručio je Muhamad nakon borbe.

Belal možda nije najinteresantniji borac u historiji UFC-a, ali je onaj koji je poslao jednu od najjačih poruka u svijet. Ko bi rekao da se u tako krvavom sportu može poslati poruka mira...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.