AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden doputovao u Njemačku na razgovore o Ukrajini i Bliskom istoku

Sastat će se s njemačkim predsjednikom Štajnmajerom, kancelarom Šolcom, francuskim predsjednikom Makronom i britanskim premijerom Starmerom

Bajden: Oproštajna posjeta Berlinu. AP

Anadolija

prije 2 dana

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) doputovao je u petak u Berlin na razgovore s njemačkim liderima o podršci Zapada Ukrajini i nestabilnoj situaciji na Bliskom istoku, prenosi Anadolu.

Bajden bi se trebao sastati s njemačkim predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajerom (Frank-Walter Steinmeier) i kancelarom Olafom Šolcom (Scholz), a očekuje se da će se njihovi razgovori fokusirati na jačanje transatlantskih veza i održavanje vojne pomoći Ukrajini.

Njemačka je trenutno drugi najveći donator vojne pomoći Ukrajini, nakon SAD-a i obezbijedila je napredno oružje kao što su borbeni tenkovi Leopard 2, rakete Patriot i sistemi protivvazdušne odbrane IRIS-T.

Bajdenova posjeta dolazi u vrijeme povećanih sumnji u budućnost pružanja pomoći Ukrajini, zbog američkih izbora te mogućnosti dolaska Donalda Trampa (Trump) u Bijelu kuću.

Tramp i njegova Republikanska stranka manje podržavaju slanje vojne pomoći Ukrajini u borbi protiv ruskog rata, a neki članovi stranke pozivaju da se pomoć u potpunosti prekine.

Nakon razgovora s njemačkim čelnicima, Bajden bi također trebao održati sastanak sa kancelarom Šolcom, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i britanskim premijerom Keirom Starmerom.

- Predsjednik Bajden se raduje razgovoru s drugim liderima o ključnim temama, koje očito uključuju rat Rusije protiv Ukrajine, također situaciju na Bliskom istoku, pronalaženje održivog diplomatskog rješenja za sukob između Izraela i Libana i rizik od eskalacije sa Iranom - rekao je jedan od zvaničnika Bijele kuće novinarima prije posjete.

Bajdenova oproštajna posjeta Berlinu, budući da mu mandat završava u januaru sljedeće godine, prvobitno je bila planirana prije sedmicu, ali je odgođena zbog uragana Milton koji je pogodio američku državu Floridu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.