VELIKI PRITISAK

Britanska policija pozvana da zabrani propalestinski skup

Organizatori nisu postupili prema zahtjevima Sunaka i londonske Metropolitan policije da odgode proteste

Britanski premijer Riši Sunak nazvao je protest protiv rata Izraela i Hamasa zakazan za subotu "provokativnim i bez poštovanja". Fena

FENA

8.11.2023

Britanska policija u srijedu se našla pod sve većim pritiskom vlade da zabrani propalestinski skup koji je trebao biti održan u Londonu na dan kada zemlja obilježava sjećanje na poginule u ratu koji se obilježava kao Dan primirja.

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi) nazvao je protest protiv rata Izraela i Hamasa zakazan za subotu "provokativnim i bez poštovanja".

Organizatori nisu postupili prema zahtjevima Sunaka i londonske Metropolitan policije da odgode proteste, na kojima se očekuje da će se deseci hiljada ljudi okupiti i zahtijevati prekid vatre u jednomjesečnom sukobu, javlja AFP.

Mark Rovli (Rowley), šef policijskih snaga, rekao je da skup ne ispunjava prag za traženje vladinog naloga da se zaustavi.

Rovli je rekao da je takva zabrana "nevjerovatno rijetka" i "posljednje utočište" gdje postoji ozbiljna prijetnja nereda.

- Događaji koji se održavaju ovog vikenda od velikog su značaja i važnosti za našu naciju. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da osiguramo da prođu bez zastoja - rekao je u izjavi.

Sunak bi se trebao sastati s Rovlijem u srijedu, ali ministri u konzervativnoj vladi sugerisali su da Rovli treba ponovno razmisliti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.