DUBOKA KRIZA

Štrajk palestinskih nastavnika na Zapadnoj obali i dalje traje

Zahtjevi nastavnika za povećanje plaća eskalirali su u protestni pokret

Neizvjesno kada će se djeca vratiti u školske klupe. Twitter

A. K. / Fena

29.3.2023

U školama širom svijeta djeca su već na pola drugog polugodišta. Ali u palestinskom izbjegličkom kampu južno od Jerusalema djeca se bude u 13 sati. Igraju nogomet vani, druže se po brijačnicama i besciljno skroluju po TikToku. Gledaju televiziju do zore, samo da bi se kasno probudili i iznova ljenčarili.

Škole zatvorene od 5. februara

Palestinske državne škole na Zapadnoj obali zatvorene su od 5. februara u jednom od najdužih štrajkova nastavnika u posljednje vrijeme protiv palestinskih vlasti zbog nedostatka novca. Zahtjevi nastavnika za povećanje plaća eskalirali su u protestni pokret koji je uznemirio sve autokratskiju palestinsku samoupravu dok sve dublje tone u ekonomsku krizu, piše AP.

Ali, štrajk se ne događa samo zbog novca. Kao najveća grupa državnih službenika na Zapadnoj obali nakon snaga sigurnosti, nastavnici također pozivaju na demokratski izabran sindikat. Vlast ne popušta, bojeći se da bi njeni rivali, poput islamske militantne grupe Hamas, mogli iskoristiti ovaj pokret protiv vladajuće stranke Fatah.

- Sve je u haosu - rekla je Šerin al-Aza (Sherin al-Azza), socijalna radnica i majka petero djece u izbjegličkom kampu al-Aza, koji je postao kvart grada Betlehem na Zapadnoj obali.

Nemoguća misija

Odlučna da njena djeca imaju obrazovanje, skupila je 200 dolara ušteđevine kako bi unajmila privatne nastavnike i poslala svog najstarijeg sina na časove poslije škole tokom štrajka - što je nemoguća misija za većinu djece u izbjegličkom kampu, rekla je ona.

Palestinska vlast predsjednika Mahmuda Abasa (Mahmouda Abbasa), koja vlada dijelovima Zapadne obale koje nisu pod kontrolom Izraela, optužuje nastavnike koji štrajkuju da drže gotovo milion školaraca kao taoce svojih zahtjeva za boljom plaćom.

Ali, nastavnici, koji su se decenijama osjećali potcijenjeno, kažu da nemaju izbora nego da štrajkuju.

Godinama su se nastavnici širom Zapadne obale mučili da sastave kraj s krajem s plaćama od prosječno 830 dolara mjesečno – znatno manje od drugih profesija koje zahtijevaju jednak nivo obrazovanja.

Sada, godinu i po nakon što su palestinske vlasti smanjile plaće vladinih službenika za 20 posto, kako bi se izborili s manjkom u budžetu, nastavnici kažu da im je dosta svega. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.