ŠARENA HISTORIJA

Ko je Sergej Surovikin, novi ruski komandant u Ukrajini: Kažu da je brutalan, blizak Putinu, povezuju ga i s Wagner grupom

Igrao ključnu ulogu u ruskim operacijama u Siriji – tokom kojih su ruski borbeni avioni izazvali široka razaranja u područjima pod kontrolom pobunjenika, njegov dolazak pozdravio i Kadirov

Surovikin i Putin. Ured ruskog predsjednika

N. Aj. / CNN

15.10.2022

Razorni rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine posustaje. Sada je na čelu novi general - kojeg prati reputacija brutalnosti, piše CNN.

Nakon što je Ukrajina nedavno povratila više teritorije nego što je ruska vojska zauzela u posljednjih šest mjeseci, rusko Ministarstvo odbrane prošle subote je imenovalo Sergeja Surovikina za svog novog generalnog komandanta za operacije u ratu.

Prije svega, on je prethodno igrao ključnu ulogu u ruskim operacijama u Siriji – tokom kojih su ruski borbeni avioni izazvali široka razaranja u područjima pod kontrolom pobunjenika – kao vrhovni komandant ruskih zračno-kosmičkih snaga.

CNN je razgovarao sa bivšim poručnikom ruskog zrakoplovstva, Glebom Irisovim, koji je služio pod njim u Siriji.

Služio u Afganistanu

Rekao je da je Surovikin bio "veoma blizak Putinovom režimu" i "nikada nije imao nikakve političke ambicije, pa je uvijek izvršavao plan upravo onako kako je vlada željela".

Analitičari kažu da je malo vjerovatno da će Surovikinovo imenovanje promijeniti način na koji ruske snage vode rat, ali da to govori o Putinovom nezadovoljstvu prethodnim komandnim operacijama. Također, djelimično, vjerovatno je zamišljeno da "umiri" nacionalističku i proratnu bazu unutar same Rusije, kaže Mejson Klark, voditelj tima za Rusiju u Institutu za proučavanje rata (ISW).

Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji je pozvao Rusiju da "preduzme drastičnije mjere" ​uključujući upotrebu "nuklearnog oružja niskog učinka" u Ukrajini nakon nedavnih neuspjeha, pozdravio je imenovanje Surovikina, koji je prvi put služio u Afganistanu u 1980-ih prije nego što je zapovijedao jedinicom u Drugom čečenskom ratu ​2004. Pohvale od Kadirova, koji je ključni Putinov saveznik, možda su značajne, jer je on sam poznat po slamanju svih oblika neslaganja.

Suprotni politički stavovi

- Ja lično poznajem Sergeja jako dobro skoro 15 godina. Definitivno mogu reći da je pravi general i ratnik, iskusan, svojeglav i predvidljiv komandant koji uvijek stavlja patriotizam, čast i poštovanje iznad svega. Grupa ujedinjene vojske sada je u sigurnim rukama - objavio je Kadirov na društvenim mrežama, nakon vijesti o imenovanju Surovikina prošle subote.

Irisov, Surovikinov bivši podređeni, napustio je petogodišnju karijeru u oružanim snagama nakon boravka u Siriji jer su njegovi politički stavovi bili u suprotnosti s onim što je doživio.

- Naravno, razumijete ko je u pravu, a ko nije. Bio sam svjedok mnogim stvarima, dok sam bio unutar sistema - rekao je Irisov.

Irisov je tada započeo ono za šta se nadao da će biti početak karijere međunarodnog novinara, kao vojni reporter ruske državne novinske agencije TASS. Njegova supruga je tamo radila i on je tada smatrao da je to bila "jedina glavna informativna agencija" koja je pokušala da ​pristrasno pokriva vijesti, uz "neku mogućnost slobode govora", rekao je.

- Sve se promijenilo 24. februara 2022. godine, kada je počela Putinova invazija na Ukrajinu i TASS je dobio naređenja od službe sigurnosti FSB i ministarstva odbrane "da će svi biti krivično gonjeni ako ne sprovedu propagandnu šemu" - rekao je Irisov.


Sergej Surovikin. AP / Pavel Golovkin

Irisov pobjegao iz Moskve

Imao je porodicu u Kijevu, skrivajući se u skloništima za bombe, a za CNN je rekao da zna da "ništa ne može opravdati ovaj rat". Također je iz svojih vojnih kontakata znao da je već u prvim danima rata bilo mnogo žrtava.

- Za mene je to bilo očigledno od početka. Pokušao sam da objasnim ljudima da će ovaj rat dovesti do kolapsa Rusije... bit će to velika tragedija ne samo za Ukrajince već i za Rusiju - prisjetio se Irisov.

On je pobjegao iz Moskve sa svojom trudnom ženom i malim djetetom 8. marta 2022. godine, nakon što se suprotstavio invaziji. Dao je otkaz u TASS-u i potpisao peticije i otvoreno pismo protiv rata, rekao je za CNN. Nakon putovanja u Jermeniju, Gruziju, Tursku i konačno Meksiko, gdje su kontaktirali američku ambasadu da traže pomoć, sada rade na započinjanju novog života u Zapadnoj Virdžiniji.

Dok je služio u zračnoj bazi Latakija u Siriji 2019. i 2020., kaže da je radio na sigurnosti avijacije i kontroli vazdušnog saobraćaja, koordinirajući letove sa civilnim avio kompanijama Damaska. Kaže da je viđao Surovikina nekoliko puta tokom nekih misija i razgovarao sa visokim oficirima pod njegovom komandom.

- Mnoge je ljude jako naljutio – mrzili su ga - rekao je Irisov, opisujući kako "direktnog" generala nisu voljeli u štabu zbog načina na koji je pokušao da svoje pješadijsko iskustvo implementira u zračne snage.

Irisov kaže da razumije da je Surovikin imao jake veze s privatnom vojnom kompanijom Wagner Group, odobrenom od Kremlja, koja djeluje u Siriji.

Gleb Irisov je na slici tokom službe u ruskom zrakoplovstvu u Kalinjingradu, ruskoj eksklavi. Privatna arhiva / CNN

Žestoko izgrdio podređenog da se na kraju ubio

Kremlj negira bilo kakve veze s Wagnerom i insistira da su privatne vojne kompanije ilegalne u Rusiji.

Surovikin, čija je vojna karijera započela 1983. godine, u najmanju ruku ima šarenu historiju.

Godine 2004., prema izvještajima ruskih medija i najmanje dva "think tanka", on je tako žestoko izgrdio podređenog da se na kraju podređeni ubio.

A knjiga istraživačkog centra "Jamestown" fondacije sa sjedištem u Vašington DC kaže da su tokom neuspješnog pokušaja puča protiv bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova u avgustu 1991., vojnici pod Surovikinovim komandom ubili tri demonstranta, što je dovelo do toga da je Surovikin proveo najmanje šest mjeseci u zatvoru.

CNN se obratio ruskom Ministarstvu odbrane zbog komentara o Surovikinovom imenovanju i u vezi s optužbama o njegovom oštrom vodstvu.

U izvještaju iz 2020. godine, "Human Rights Watch" ga je oslovio kao "nekoga ko bi mogao snositi komandnu odgovornost" za desetine zračnih i kopnenih napada na civilne objekte i infrastrukturu kršeći zakone rata" tokom ofanzive na Idlib 2019-2020., Sirija. U napadima je ubijeno najmanje 1.600 civila i raseljeno oko 1,4 miliona ljudi, navodi HRW, koji se poziva na podatke UN-a.

Tokom svog boravka u Siriji, sada 56-godišnjaku je dodijeljena titula heroja Ruske Federacije.

Gleb Irisov sa suprugom Alisom Irisovom. Privatna arhiva / CNN

Kontrola "pod svaku cijenu"

U februaru ove godine, Surovikin je sankcionisan od Evropske unije u svojstvu šefa Zrakoplovnih snaga "za aktivnu podršku i sprovođenje akcija i politika koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost ili sigurnost u Ukrajini."

Irisov vjeruje da postoje tri razloga zašto je sada postavljen na čelo Ukrajine.

- Njegova bliskost s vladom i Putinom, njegovo međubransko iskustvo i sa pješadijom i u zračnim snagama i njegovo iskustvo od ljeta komandujući ruskim snagama u južnim ukrajinskim regijama Hersona, Zaporožja i Krima. To su oblasti koje Putin pokušava da kontroliše "po svaku cijenu" - rekao je Irisov.

Samo dva dana nakon Surovikinovog imenovanja u subotu, Rusija je započela svoje najteže bombardovanje Ukrajine od prvih dana rata.

Surovikin je "više upoznat s krstarećim projektilima, možda je iskoristio svoje veze i iskustvo da organizira ovaj lanac razornih napada", rekao je Irisov, pozivajući se na izvještaje da su krstareće rakete bile među oružjem koje je Rusija upotrijebila u ovom najnovijem talasu napada.

Ali Klark (Clark), iz ISW-a, sugerira da je generalovo unaprijeđenje "više uokvirivanje da bi se ubrizgala nova krv u ruski komandni sistem" i "navukao ovo tvrdo nacionalističko lice".

- Njegovo imenovanje "dobilo je široku pohvalu od raznih ruskih vojnih blogera, kao i od Jevgenija (Prigožina), koji je finansijer Wagner grupe" - rekao je Klark.

"Mesar iz Alepa"

On vjeruje da je ovo što se sada dešava odraz onoga što se dogodilo u aprilu, kada je drugi komandant, Aleksandar Dvornikov, imenovan za generalnog komandanta operacija u Ukrajini.

- Slično, on je prije toga bio komandant jedne od grupacija ruskih snaga i imao je neku vrstu reputacije u Siriji, poput Surovikina po brutalnosti, zbog čega je dobio ime "mesar iz Alepa" - rekao je Klark.

Dvornikov je u to vrijeme također viđen kao komandant "koji će preokrenuti stvari u Ukrajini i obaviti posao", dodao je.

- Ali pojedinačni komandant neće moći da promijeni koliko je ruska komanda i kontrola zapetljana u ovom trenutku rata, ili nizak moral ruskih snaga - rekao je.

Andrea Kendal-Tejlor (Kendall-Taylor), direktorica Transatlantskog sigurnosnog programa u Centru za novu američku sigurnost, također je rekla za CNN ove sedmice da Surovikinovo imenovanje "odražava prevlast mnogih tvrdolinijaških glasova unutar Rusije pozivajući Putina da izvrši promjene i dovede nekoga ko bi bio voljan da izvrši ove nemilosrdne napade."

Klark obrazlaže da je "iz onoga što smo vidjeli, vrlo vjerovatno da je Putin uključen u donošenje odluka do vrlo taktičkog nivoa i u nekim slučajevima zaobilazeći više ruske vojne oficire kako bi direktno stupio u interakciju na bojnom polju."

Surovikin je lično potpisao ostavku Irisova iz ratnog zrakoplovstva, kaže on. Sada, Irisov ga vidi da bude zadužen za operacije u Putinovom brutalnom ratu u Ukrajini – ali još nije jasno kakav će uticaj general imati ili može imati.

Prema Klarku, "nema dobre opcije Kremlja ako Surovikin ne nastupi ili ako Putin odluči da i on nije dorastao zadatku. Nema mnogo drugih visokih ruskih oficira i to će samo dovesti do dalje degradacije ruskih ratnih napora."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.