KUĆNI PRITVOR

Video / Uhapšeni Putinov oligarh moli za razmjenu

Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na pola milijarde dolara

Vladimir Putin i Viktor Medvedevčuk. AGENCIJE

A. O.

18.4.2022

Ruski oligarh Viktor Medvedevčuk koji je uhapšen prošle sedmice pojavio se na videosnimku kojeg su objavile ukrajinske vlasti.

Naime, on traži da Putin dogovori razmjenu sa zarobljenim vojnicima i stanovnicima Mariupolja. Obraća se Putinu i Zelenskom.

Na videosnimku je dodao i kako je Mariupolj blokiran.


Ko je Medvedčuk

Viktor Medvedčuk rođen je 1954. u Sibiru, gdje su mu roditelji bili protjerani nakon što mu je otac bio osuđen zbog saradnje s nacistima tokom okupacije Ukrajine. Radio je kao advokat, a kasnije je ušao u politiku.

Medvedčuk je lider Oporbene platforme za život, najveće oporbene stranke u Ukrajini. U martu je stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom. Spominjao se kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju da Rusija uspije zauzeti grad. 

Medvedčuk kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćeri.

Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Do današnje objave nije se znalo gdje se nalazi.


Protivnik Evropske unije

Medvedčuk je poznat kao jedan od najvećih protivnika Evropske unije, koju je jednom prilikom usporedio s nacističkom Njemačkom. Optuživalo ga se za organizaciju protesta podrške Rusiji i tadašnjem predsjedniku Janukoviču, ali nikad nisu pronađeni dokazi za takve tvrdnje.

Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na pola milijarde dolara.

Vlasnik je megajahte The Royal Romance, duge 92 metra, koja je godinama bila usidrena u centru Rijeke. Prije nekoliko sedmica ta jahta, kako je tada pisao Novi list, napustila je riječku luku i otišla na dok u Trogiru.


Odnos sa Putinom

Magazin Time objavio je u februaru, prije invazije, članak o prijateljstvu između Medvedčuka i Putina. 

- Odmaraju zajedno na Crnom moru. Posluju. Oni su opsjednuti vezama između svojih zemalja i zapadnih sila koje vide kao sile razdora - navodi se u članku.

Medvedevčuk je rekao da se njihov odnos razvijao više od 20 godina.

- Ne želim reći da iskorištavam tu vezu, ali moglo bi se reći da da - rekao je Medvedčuk.

Putin bi isto mogao reći i za Medvedčuka. Kao vodeći glas ruskih interesa u Ukrajini, Medvedčukova politička stranka najveća je oporbena snaga u parlamentu, s milionima pristaša. Tokom protekle godine ta se stranka našla na udaru. Medvedčuk je u maju optužen za izdaju i stavljen u kućni pritvor u Kijevu. Prošlog mjeseca SAD je optužio njega i njegove saveznike za planiranje državnog udara uz pomoć ruske vojske, pisao je Time.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.