GLOBUS

Afganistanski predsjednik pozvao talibane na mir i osnivanje političke stranke

Fena

28.2.2018

Afganistanski predsjednik  Ašraf Gani (Ashraf Ghani) otkrio je plan da otvori mirovne pregovore s talibanima, koji bi uključili mogućnost da ih priznaju kao političku stranku, samo nekoliko dana nakon što su talibani pozvali na direktne pregovore sa SAD, javlja AFP.

Veliki broj civilnih žrtava je zabilježen posljednjih mjeseci u sukobima s talibanima koji su na taj način odgovorili na agresivniju vojnu politiku novog američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump). Gani je uspostavio okvir za mirovnu konferenciju, pozivajući na primirje s talibanima.

- Potreban nam je mir. Talibani trebaju biti prepoznati kao stranka. Moramo otvoriti proces ponovnog uspostavljanja povjerenja. Sada je odluka na vama, vratimo stabilnost u zemlju – rekao je Gani, obraćajući se talibanima. Od njih je zatražio da priznaju ustav i vladu te države.

Početkom sedmice talibani su objavili spremnost za pregovore nakon više od 16 godina ratovanja i sa SAD-. Ali, oni nisu pominjali pregovore s vladom Afganistana, što je uvjet SAD za bilo kakvo mirovno rješenje.

- Među talibanima ima onih koji su spremni na razgovore i s vladom – ističu afganistanski analitičari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.