JUBILEJI

Godišnjica obnove Starog mosta: Mirovna večera u Mostaru

Domaćin svečanosti Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Večeras na Starom mostu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Meliha Smajkic

22.7.2024

Spuštanjem cvijeća u rijeku Neretvu za sve žrtve rata i počasnim skokovima sa Starog mosta u Mostaru je večeras nastavljena višednevna manifestacija obilježavanja 20.godišnjice obnove tog jedinstvenog monumenta u svijetu i spomenika pod zaštitom UNESCO-a.

Tako je svojevrsnim performansom na Starom mostu označen i početak međunarodne konferencije „Mostar 2024. - Dijalog za budućnost“, kojom se obilježava ovaj veliki jubilej, a u okviru koje je priređena mirovna večera za domaće i međunarodne visoke zvanice čiji je domaćin predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

Okupljanju zvaničnika u povodu obilježavanja 20.godišnjice od svečanog otvaranja Starog mosta, i ovog puta prisustvovao je znatan broj bivših i aktuelnih predstavnika zemalja regiona te međunarodne zajednice.

Među gostima svečanosti bili su i bivši predsjednik, odnosno, premijer Slovenije, Borut Pahor, kao i nekadašnji visokorangirani funkcioner Misije OSCE-a u BiH, Edvard Džozef (Edward Joseph), ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, federalna ministrica obrazovanja i nauke, Jasna Duraković te u ime domaćina bivši gradonačelnik Mostara i direktor Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, Safet Oručević. Zanimljivo je istaći da su u simboličnom spuštanju cvijeća u rijeku Neretvu učestvovali predstavnici sve četiri vjerske zajednice u BiH.

U okviru večere koja je, potom, priređena u dvorištu Koski Mehmed- pašine džamije bit će dodijeljene tradicionalne nagrade „Mostar peace connection“ Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

Inače, konferencija „Mostar 2024: Dijalog za budućnost“, koja će u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH biti održana sutra u hotelu „Mepas“ s početkom u 11 sati okupit će ugledne visoke goste i učesnike, uključujući predsjednike, premijere i ministre, međunarodne i lokalne donosioce odluka, predstavnike zemalja Zapadnog Balkana,funkcionere i predstavnike Evropske unije i Evropske komisije, predstavnike UNESCO-a i stručnjake za kulturnu baštinu, predstavnike Grupacije Svjetske banke, akademike i istraživače, lidere civilnog društva i nevladine organizacije...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.