BIO DIREKTOR OD 2013.

Presuda Općinskog suda protiv ZZO KS: Kenan Crnkić je nezakonito smijenjen, poslovao je pozitivno i dobit će odštetu od 103.725 KM

On je smijenjen 2015. godine

Kenan Crnkić. Fena - Avaz

M. Aš.

4.7.2024

Općinski sud u Sarajevu presudio je ovih dana protiv Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a u korist Kenana Crnkića, bivšeg direktora ove institucije, utvrdivši u ponovljenom postupku, da je Crnkić apsolutno nezakonito smijenjen te da je ova institucija u njegovom mandatu poslovala pozitivno, saznaje portal "Avaza".

Sud je, zbog toga, naložio da ZZO KS Crnkiću isplati odštetu u iznosu od čak 103.725 konvertibilnih maraka plus zatezne kamate te sudski troškovi, zbog toga što je, uprkos pozitivnom poslovanju Zavoda u njegovom mandatu, kako je navedno u presudi, bez zakonskog osnova, 2015. godine razriješen dužnosti.

- Niti jednim provedenim dokazom tuženi (ZZO KS) nije dokazao da je razrješenje Crnkića kao direktora provedeno zakonito i da je na osnovu zakonitog rješenja doneseno Rješenje o otkazu ugovora o radu. U toku postupka nije dokazano da su za vrijeme dok je tužitelj (Crnkić op.a) bio direktor nastali gubici u poslovanju tuženog. S druge strane, tužitelj je iskazom vještaka i svjedoka dokazao da je za vrijeme njegovog mandata Zavod poslovao pozitivno – navedno je, između ostalog, u presudi protiv ove kantonalne institucije.

Crnkić je, podsjetimo preuzeo poziciju direktora ZZO KS krajem 2013. godine, da bi već nakon nepune dvije godine, uprkos tome što je poslovanje Zavoda stabilizirano i bez gubitaka te pokrenut niz reformi i ulaganja, bio razriješen s mjesta direktora.

Pokazat će se - nezakonito te štetno po instituciju koja će, po pravosnažnosti ove presude, biti primorana bivšem menadžeru isplatiti pozamašan finansijski iznos.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.