STANJE NA CESTAMA

Snijeg prouzrokovao haos: Usporeno odvijanje saobraćaja, posebno preko planinskih prevoja

Zimske službe su na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali na dionicama s intenzivnim padavinama ipak ima snijega na kolovozu

Snijeg na GP Velika Kladuša. BIHAMK

S. S.

19.1.2024

 Zbog povremeno intenzivnih sniježnih padavina usporeno je saobraćanje, posebno na dionicama preko pojedinih planinskih prevoja, gdje je za sve, a posebno za teretna vozila, obavezna odgovarajuća zimska oprema (zimske gume, lanci). Već su evidentirani zastoji za teretna vozila na putevima Kupres-Šuica i Bugojno-Rostovo zbog neodgovarajuće zimske opreme.

Zimske službe su na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali na dionicama s intenzivnim padavinama ipak ima snijega na kolovozu, a mjestimično i poledice.

Vlažan ili mokar kolovoz

Izdvajaju se putevi: Priluka-Glamoč-Mliništa, Ključ-Bosanski Petrovac i Turbe-Karanovac, kao i prevoje Makljen (Prozor-GornjiVakuf-Uskoplje) i Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar).

U ostatku BiH saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozorava se i na povećanu opasnost od odrona na brojnim dionicama.

Zbog učestalih odrona izdvajaju se putevi: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most iz pravca Ključa, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku radovi

U toku su i radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog zimskih uvjeta vožnje u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Pojačan je promet vozila i duga je kolona na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.Na ostalim graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta - saopćeno je iz IC BiHAMK-a.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.