INTERVJU

Novoimenovana ambasadorica Švedske Helena Lagerlof za "Avaz": Želim povećati broj švedskih kompanija u BiH

Veze između naših zemalja su jake, između ostalog, zbog bh. dijaspore koja živi u Švedskoj i broji više od 100.000 ljudi

Lagerlof: Građani žele nastavak euroatlantskog puta. M. Kolar

Nerma Ajnadžić

1.12.2023

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerlof tek je preuzela svoj mandat. Dosad je već održala niz sastanaka s bh. zvaničnicima, a prvi intervju za bh. medije dala je za „Dnevni avaz“.

Govorila je o svojim očekivanjima za vrijeme mandata, političkoj situaciji u BiH, kao i putu naše zemlje ka Evropskoj uniji.

Važni elementi

Na početku ste mandata, kakva su Vaša očekivanja?

- Cilj mi je održati jake veze koje postoje između Švedske i BiH te da radim na njihovom produbljivanju. Veze između naših zemalja su jake, između ostalog, zbog bh. dijaspore koja živi u Švedskoj i broji više od 100.000 ljudi. Švedska, također, pruža veliku finansijsku podršku procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji investirajući između 15 i 20 miliona eura na godišnjoj osnovi kroz razvojnu saradnju. Osim toga, ovdje su prisutne brojne švedske kompanije i moja želja je da se taj broj uveća. Moja nadanja i očekivanja su da će veze između naših zemalja i dalje biti jake, a da će teme koje sam spomenula biti važni elementi te saradnje.

Dolazite u vrlo neizvjesnom i osjetljivom periodu kada je politička situacija u pitanju. Kako Vi vidite tu situaciju?

- Za Švedsku je euroatlantski put BiH iznimno važan. Godišnji izvještaj Evropske komisije koji je objavljen 8. novembra koristan je instrument i jasno je naznačio šta treba učiniti kako bi BiH nastavila na svom putu ka EU. Obaveza je političara ove zemlje da osiguraju da se BiH razvija u tom pravcu. Zbog toga su izabrani prošle godine. Stanovništvo ove zemlje jasno je na izborima stavilo do znanja da oni žele nastavak euroatlantskog puta, a kao izabrani političari, uprkos različitostima, oni imaju obavezu da pronađu put ka naprijed za ovu zemlju i na taj način ispune obećanja data svojim biračima.

Reformski procesi

Koliko je realno da zvanično počnu pregovori s BiH kako bismo postali dijelom Unije?

- Zadatak je političara ove zemlje da odgovore na to pitanje. Oni znaju šta treba biti učinjeno. Švedska kao članica EU te kao dio međunarodne zajednice stoji spremna da vas podrži, ali je BiH ta koja određuje pravac. Švedska podržava daljnje proširenje, ali proširenje utemeljeno na zaslugama. Istovremeno se i unutar EU odvijaju reformski procesi. Ukoliko bi se sve zemlje koje su dobile kandidatski status pridružile, EU bi imala više od 30 zemalja članica, tako da su reforme neophodne da bi to postalo izvodljivo. O tome se u ovom momentu vode razgovori u Briselu.

Profesionalna prednost

- Bila sam uključena u tematiku radeći za odjel ministarstva vanjskih poslova u Štokholmu koji je nadležan za Evropu, uključujući BiH i cijeli region. Mislim da je moja najveća profesionalna prednost to što imam dugogodišnje iskustvo rada za institucije EU, kao i iskustvo u radu u razvojnoj saradnji - naglasila je ambasadorica Lagerlof.

Topla dobrodošlica

Šta Vas je do sada najviše inspiriralo u BiH, a koje su to mane koje ste imali priliku uočiti?

- Ljudi ove zemlje i veoma topla dobrodošlica kojom sam dočekana. Bitno mi je spomenuti i odličan tim efikasnog i profesionalnog osoblja koje radi u ambasadi. Mane, ako moram navesti neke, možda su loš kvalitet zraka i psi lutalice. Jako volim trčati i šetati, ali se ponekad plašim pasa lutalica, pa to ove aktivnosti čini izazovnima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.