PROBLEMI

Odbijeni zahtjevi Sindikata Brčko distrikta BiH, u genaralni štrajk ulaze sukcesivno

Radnici sa srednjom stručnom spremom ne mogu preko noći postati viši stručni saradnici, rekao je Babić

Sindikat Brčko Distrikta. Fena

FENA

7.6.2023

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH odbio je zahtjeve Sindikata Distrikta te im je ponuđeno samo povećanje plaće od pet odsto od prvog jula ove godine - saopćio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić.

- Radnici sa srednjom stručnom spremom ne mogu preko noći postati viši stručni saradnici i zbog njih smo ušli u štrajk, kako bi se njihovo materijalno stanje popravilo. Smatramo da ti ljudi trebaju biti potpomognuti s nekim dodatkom na plaću, a taj iznos je dodatnih 30 do 50 KM na ono što Vlada sada nudi - rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, o ovoj odluci gradonačelnika Sindikat će obavijestiti Kancelariju supervizora za Brčko, Međunarodnu organizaciju rada i Ombudsmena za ljudska prava u BiH.

- U generalni štrajk ulazimo od sutra sukcesivno i prvo pododjeljenje koje će stupiti u generalni štrajk je Pododjeljenje za katastarske knjige Vlade Distrikta - rekao je Babić i ocijenio da su radnici u ovom slučaju diskriminisani.

- Kroz ovu instrukciju gradonačelnika dobili smo prijetnju koja nije pravno utemeljena, ali dovoljno dobro osmišljenu u kuhinjama onih koji žele da zastraše radnike i spriječe ih u namjeri da štrajkuju. Najviše nas kao ljude boli činjenica da smo skoro imali štrajk naših kolega u JZU 'Zdravstveni centar Brčko' i taj štrajk se riješio kompromisom ali do instrukcija i prijetnji nije dolazilo - rekao je Babić.

Kako je utvrdio, kroz instrukciju gradonačelnika otvoreno se prijeti da će se onima koji štrajkuju umanjiti primanja u određenom procentu i to u skladu s Kolektivnim ugovorom ili podzakonskim aktom koji u Brčkom ne postoje.

Babić smatra da je vlast u Distriktu, odgađajući pregovore, kupovala vrijeme kako bi do rebalansa budžeta Distrikta iz ove situacije izašla sa svojim predlogom o povećanju primanja.

On poziva sve radnike da ih u njihovoj namjeri i stupanju u generalni štrajk podrže i najavljuje da će svakodnevno i sukcesivno neko pododjeljenje ulaziti u štrajk, i to kako se bude pojedinačno donosio minimum uslova rada u određenim službama od poslodavca.

O budućim koracima Sindikata, kaže Babić, javnost će blagovremeno biti obaviještena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.