DOBOJ

Uskoro počinje obnova u ratu srušene Gornje džamije: Ramazanske svečanosti u posebnom ozračju

Tokom ramazana često odemo do srušene munare, proučimo Fatihu i Allaha zamolimo da se nikada nikome zlo ne ponovi, naveo je ef. Halilović

Srušena munara bit će obnovljena. H. Čalić

H. Čalić

4.4.2023

Vjernici islamske vjere u gradu Doboju, koji leži na tri rijeke Bosni, Spreči i Usori, nekada na najvećoj željezničkoj raskrsnici u našoj zemlji, s posebnim ushićenjem provode ramazan, mjesec u kome se u ubadetu provode dani i noći.

Ramazan je radost, lijek za dušu i tijelo, mjesec oprosta, molitve, ali poseban je osjećaj ramazan postiti i Bajram dočekati u povratničkim mjestima, u svom zavičaju, pred svojom džamijom, sa svojima ukućanima, komšijama, džematlijama.

Čuju se ezani

Kazao nam je to nedavno, uoči iftara i teravih-namaza, Ibrahim ef. Halilović, glavnim imam MIZ Doboj, u čijem se sastavu nalaze i džemati u Doboj-Istoku i Doboj-Jugu (koji se nalaze u FBiH).

- Ono što je nama posebna radost je to što smo poslije rata sagradili sve porušene džamije, što se s njih čuju ezani, što su džamije dosta popunjene. Od Sjenine, Grapske, Sjenine Rijeke, Bukovičkih Čivčija, Suhog Polja, Prijedjela, Ševalija, Orašja, Čaira, Miljkovca, Plana Alibegovaca (RS), pa do nekoliko džemata u Doboj-Jugu i Doboj-Istoku u FBiH. Kad to vidimo, srce nam je puno, pa smo se i mi u MIZ potrudili i pripremili dosta ramazanskih aktivnosti, da upotpunimo naše radosti - kazao je ef. Halilović.

Imamović: Molba za pomoć. Avaz

Nakon 30 godina, kada su neprijatelji, 8. juna 1992., do temelja srušili Gornju džamiju, džematlije u Gornjem džematu Kotorskoga, s predsjednikom Seadom Ibrahimovićem na čelu, odlučili su se da baš ove godine zaštite munaru koja je svjedok urbicida.

Zaštita ljepotice

- S ovom idejom i molbom za materijalnu i stručnu pomoć obratit ćemo se u MIZ Doboj, Muftijstvu zeničkom, dijaspori, da našu ljepoticu zaštitimo. Tokom ramazana često odemo do srušene munare, proučimo Fatihu i Allaha zamolimo da se nikada nikome zlo ne ponovi, da se poštuje svaka vjera, da se poštuju sve bogomolje - rekao je Ibrahimović.

Svečano otvorenje

S ponosom nam je glavni imam pokazao nedavno izgrađeni Islamski centar u Doboju, sa svim potrebnim sadržajima, u kojem se realiziraju razne ramazanske manifestacije, večeri uz predavanja i prigodan program uz ilahije i kaside. Već 13. maja ove godine Islamski centar svečano će biti otvoren i u Doboj-Jugu (FBiH).

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.