ZAJEDNIČKA PORUKA

Lideri "Četvorke" tvrde: Izbori će biti pokradeni

Dodaje se da je „priprema malverzacija i izbornog inžinjeringa već primijećena i evidentirana“

Predstavnici stranaka tvrde da priprema izborni inžinjering. Arhiv

Avaz.ba

12.11.2020

Predsjednici stranaka koalicije „Četvorka“, Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Predrag Kojović i Ibrahim Hadžibajrić, povodom održavanja predstojećih izbora, obratili su se javnosti zajedničkom porukom.

- Drage sugrađanke i sugrađani, koalicijske stranke „Četvorke“ okupile su se oko zajedničkog programa i principa, stavljajući u prvi plan rješavanje stvarnih problema stanovništva i institucija ove zemlje. Već dvije godine uspješno istrajavamo i poštujemo datu riječ jedni drugima. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da kandidati, članovi i simpatizeri „Četvorke“ s velikim povjerenjem sarađuju na terenu, pružaju nesebičnu podršku zajedničkim kandidatima i uvažavaju partnerske liste, te da međusobnom solidarnošću i fokusiranjem na životne prioritete građana daju najveću potvrdu ispravnosti i garanciju ovoj zajedničkoj borbi – stoji u obraćanju.

Dodaje se da je „priprema malverzacija i izbornog inžinjeringa već primijećena i evidentirana“.

- Žalosna je činjenica da strukture koje upravljaju tim procesima koriste i tešku epidemiološku situaciju za ostvarivanje boljeg izbornog rezultata na nelegalan način. Ograničeni kapaciteti prostorija biračkih mjesta pokušavaju se iskoristiti za sprječavanje prisustva posmatrača i nadzora nad biračkim procesom. Indikativne su i izmjene predsjednika i članova biračkih odbora, te njihovih zamjena. Samo u Općini Centar, od 15. oktobra izvršeno je 269 izmjena u strukturi biračkih odbora! – stoji u saopćenju.

Dodaje se:

- Znajući na šta su sve spremni, izvršili smo posebne pripreme za suzbijanje izborne krađe i preduzet ćemo sve potrebne mjere da se obezbijedi pobjeda stvarne volje građana, a ne brojača glasova lojalnih vladajućim strukturama. Posebno nećemo dozvoliti nikakvo pravno nasilje i narušavanje demokratskog procesa glasanja i odlučivanja. Pozivamo vas da u borbi za fer i pravedne izbore pružite svoju punu podršku. Vladajuće strukture očekuju da će vas proizvodnjom opće panike i straha odvratiti od glasanja, a da će njihove mašinerije završiti nečastan posao izbornog inžinjeringa. Pokažite im da su im očekivanja uzaludna. Masovna izlaznost na izbore je građanski iskorak na koji oni nemaju odgovor – stoji u obraćanju.

Pozivaju se svi građani da izađu na izbore 15. novembra, uz puno poštivanje svih epidemioloških mjera.

- Ne dozvolimo da nas prozirnim manipulacijama uvjere da 15. novembra ostanemo kući, dok oni glasaju u naše ime i kradu moć kojom žele upravljati našim životima u naredne četiri godine. Ovi su izbori istinska prekretnica i velika šansa za stvarne političke promjene, kakve smo započeli u Kantonu Sarajevu s Vladom „Šestorke“ i kakve ćemo uskoro zajednički nastaviti – navodi se pismu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.