DOBOJ

Aktuelizirano pitanje fabrike „Bosna-Benkos“, stala najavljivana investicija od 20 miliona eura i zapošljavanje 400 radnika

Svi, a posebno povratnici u Dobojsku regiju, pomislili su da će izgradnjom fabrike imati gdje plasirati svoje proizvode

Azerbejdžanci iz „Benkos Grupe“ odavno napustili gradilište. Avaz

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

23.9.2020

Kada su 26. juna 2014. godine, tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i tadašnji gradonačelnik Doboj Obren Petrović u dobojskom povratničkom naselju Ševarlije, u prisustvu predstavnika „Benkos Grupe“, kao investitora iz Azarbejdžana, položili kamen temeljac za buduću veliku fabriku za preradu voća i povrća vrijednu više od 20 miliona KM i najavili posao za 400 novih radnika, vijest je obišla cijelu regiju.


Šest godina

Svi, a posebno povratnici u Dobojsku regiju, ali i proizvođači voća i povrća u susjednim općinama oba entiteta pomislili su da će izgradnjom fabrike imati gdje plasirati svoje proizvode. Od tada je prošlo šest godina, a fabrika nije završena. Pitanje izgradnje fabrike „Bosna-Benkos“ u Ševarlijama završilo je na Skupštini grada Doboja.

Na pitanje odbornika, dokle je došla gradnja fabrike u Ševarlijama, gdje su problemi i kako ih riješiti, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić kazao je kako će se taj veliki problem morati razriješiti. 

Zna se da je grad Doboj Azerbejdžancima osigurao sve što je trebalo, zemljište, struju, vodu, prilaz i da su svi imali dobru namjeru.  

Strateški partner

Da li tražiti novog strateškog partnera pa da se gradnja fabrike privede kraju i da se krene s otkupom voća i povrća, velika je nepoznanica.

Poljoprivrednici ovog kraja, poznatom po voćnjacima i dobrim proizvođačima povrća, koji su se obradovali novoj fabrici i novim radnim mjestima, su potpuno razočarani. 

Mladi odlaze

Povratnik u Ševarlije Nusret Delić s prozora svoje kuće svakog dana gleda kako započete zgrade zjape prazne, a od obećane fabrike nema ni habera, kaže da je sada pitanje i ko bi radio u toj fabrici.

- Mi fabriku k'o ozeblo sunca čekamo šest godina. Bilo je dobro počelo, pa sve stalo, a niko ne zna zbog čeka. I dok se investitor nateže, mladi odlaze, pa je pitanje ko bi danas i radio u fabrici - kaže Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.