LOKALNI IZBORI

Kako su prošle probosanske stranke u Doboju: SDA ponovo ostaje bez mandata, druga koalicija ima dvije sigurne pozicije

Tako je SDA ponovo ostala bez mandata u Doboju nakon što je u toku prošlog mandata ovu stranku napustio Senahid Spahić, a mandat ranije i Hurtić

Sevlid Hurtić i Senahid Spahić. Fena - Facebook

prije 7 sati 7 minuta

Ništa osim uvjerljive pobjede Borisa Jerinića (SNSD) se nije moglo očekivati u Doboju, a tome svjedoče i izborni rezultati.

Novi-stari gradonačelnik je prema posljednjim podacima prema kojim su obrađena sva redovna biračka mjesta dobio čak 21.776 glasova ili 74,5 posto.

Rezultati po strankama. Screenshot

Na drugoj poziciji, daleko ispod, našao se Slobodan Dragičević (SDS) s 5.875 glasova ili 20,10 posto. Slaviša Pančić (PDP 1999) imao je svega 5,4 posto glasova.

Što se tiče Skupštine grada, i tu je očekivano na prvom mjestu se našao SNSD s 53,3 posto glasova i posve je jasno da će i sami imati većinu.

Demos je daleko ispod s 10,29 posto glasova, Socijalistička partija ima 4,8 posto, US 4,58, SDS 4,08, Za pravdu i red 3,39, a prag je prešao i DNS s 3,39 posto.

Što se tiče probosanskih stranaka oni su izašli s tri liste. Stranka za BiH je praktično ugašena s ovim izborima u Doboju s obzirom da su ostvarili mizernih 0,13 posto glasova.

Dvije koalicije će u Doboju biti parlamentarne i to BH Zeleni i SDA te SDP BiH i Naprijed BiH.

BH Zeleni i SDA su osvojili 7,61 posto glasova, a ono što je interesantno je da su prema trenutnim rezultatima unutar ove liste najviše glasova dobili upravo kandidati BH Zelenih. Prvih pet osoba na listi su upravo iz BH Zelenih i ako uzmemo u obzir da državni ministar Sevlid Hurtić i poslanik u NSRS Amir Hurtić neće prihvatiti mandate, onda u Skupštinu Doboja idu Anis Husaković i Amina Ahmić, također oboje iz BH Zelenih.

Ukoliko ipak ova koalicija dobije i treći mandat on će pripasti Mensuru Haliloviću, također iz BH Zelenih.

Rezultati unutar koalicije SDA i BH Zeleni. Screenshot

Tako je SDA ponovo ostala bez mandata u Doboju nakon što je u toku prošlog mandata ovu stranku napustio Senahid Spahić, a mandat ranije upravo i Sevlid Hurtić.

Što se tiče druge koalicije, koju su činili SDP BiH i Naprijed BiH, oni će sigurno imati dva mandata. Jedan će sigurno pripasti Almiru Džaniću iz SDP-a, dok će za drugi odlučiti glasovi pošte, s obzirom da Senahid Spahić (Naprijed) ima svega 11 glasova više od Hasana Begića (SDP).

Rezultati unutar koalicije SDP BiH i Naprijed BiH. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.