PRENOSI REUTERS

Dogovoren prekid sukoba u Gazi: Poznat i povod za obustavu neprijateljstava

Od kritične važnosti je da sve strane poštuju ove humanitarne pauze, rekla je Rasel

Scene iz Gaze. Anadolija

E. Ć.

prije 6 sati 36 minuta

Sukobi u Pojasu Gaze bit će nakratno zaustavljeni da bi se omogućio drugi krug vakcinacije protiv dječje paralize, objavila je direktorica UNICEF-a Ketrin Rasel (Catherine Russell).

U ovom krugu će biti vakcinisano 590.000 djece koja su mlađa od deset godina. Humanitarna pauza u sukobima počet će 14. oktobra, navela je Rasel, prenela je agencija Reuters.

- Od kritične važnosti je da sve strane poštuju ove humanitarne pauze. Bez toga bit će nemoguće da vakcinišemo djecu -  dodala je ona.

Prvi krug kampanje vakcinacije, koja je počela 1. septembra, dostigao je cilj od 90 posto djece mlađe od 10 godina, objavile su UN.

Prvi krug je obavljen u fazama tokom dvije sedmice za vrijeme humanitarnih prekida u borbama između izraelske vojske i palestinskog militantnog pokreta Hamas, podsjeća Reuters.

WHO je potvrdila u avgustu da je jedna beba djelimično paralizovana od virusa poliomjelitisa tipa 2, što je prvi takav slučaj na palestinskoj teritoriji za 25 godina.

- UNICEF će uključiti suplemente vitamina A kako bi ojačao imuni sistem djece. Djeca u Gazi žive u ekstremno lošim higijenskim i sanitetskim uslovima - ukazala je Rasel.

Ona je istakla da je uspjeh prvog kruga vakcinacije pokazao da kada se dogovor poštuje, posao može da se obavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.