KONAČNO NA DNEVNOM REDU

Hoće li se naredne sedmice znati datum otvaranja „bosanskog Alkatraza“

Objekt u koji je utrošeno oko 80 miliona maraka, će biti smješteni osuđeni za najteža krivična djela, među kojima su i ratni zločini

Sa jedne od ranijih sjednica. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

6.7.2019

Vijeće ministara BiH konačno je odlučilo razmatrati Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine. Ovaj prijedlog našao se na dopunjenom dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH zakazane za 10. juli.  

Tada će se i znati postoji li konačno saglasnost da se zatvor u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu završen još krajem prošle godine kada je izvršen i tehnički prijem konačno otvori za ulazak prvih stanara za čiji smještaj trenutno iz budžeta po entitetskim zatvorima plaćmo iz budžeta ogroman novac.

Dan 40 KM

U objekt koji su nazvali „bosanskim Alkatrazom“ je utrošeno oko 80 miliona maraka, a u njemu će biti smješteni osuđeni za najteža krivična djela, među kojima su i ratni zločini.

Inače, u Državnom zatvoru trebalo bi biti smješteno 480 zatvorenika osuđenih pred Sudom BiH, a koji su trenutno rapsoređeni po entitetskim zatvorima.

Dan njihovog smještaja plaća se 40 KM, a s obzirom da je takvih zatvorenika oko 480, znači da mjesečno u te svrhe bude isplaćeno više od 570 hiljada maraka.



Luksuz u zatvoru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Dva zaposlena

Na istoj sjednici Vijeće ministara trebalo bi donijeti i odluku o prestanku rada Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, te Upravnog i Nadzornog odbora. Nejasno je ko je uopšte bio u Nadzornom odboru jer su revizori ranije upozoravali da on nikad nije ni formiran.

Inače, navedena Jedinica trebala je biti ugašena još krajem prošle godine, a teče sedmi mjesec ove godine, a to se još nije desilo.

Iako direktor i jedan zaposleni, koliko ih je u Jedinici, mjesecima nisu imali nikakvog posla, za njih dvojicu je u prva tri mjeseca ove godine iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno čak 38.000 KM. Od tog iznosa, za plaće dvojice zaposlenih 29.000 KM, za naknade 2.000 KM, za prijevoz i gorivo 1.000 KM, a isto toliko za telefonske usluge. Računica je za tri mjeseca.

Brojne evropske države donirale su milione maraka za gradnju i opremanje prvog državnog zatvora koji će ispunjavati sve evropske standarde, ali su vlasti BiH probile rok njegovog otvaranja, a državni revizori ukazali su na to da će nabavljenoj i instaliranoj opremi u zatvoru, u šta se ubraja i ona sigurnosna, isteći garanti rokovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.