REAKCIJE

Haverić: Bh. blok nije zatvor ili kavez

Od onih kojima se to ne sviđa ili su se možda pokajali zbog svojih odluka, poštenije je da iz tog bloka istupe i onda će svako donijeti svoje zaključke, navodi Haverić

S.K.

7.3.2019

Bosanskohercegovački blok nastao je kao korisna ideja, a ne kao zatvor i kavez. Članice Bh. bloka sačuvale su slobodu da iz njega istupe, kao što su slobodno i stupile u Blok, kaže u izjavi za “Avaz” član Predsjedništva Naše stranke Tarik Haverić reagirajući na izjavu predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića da neće dopustiti da bilo ko “truhlim moralizmom i jeftinim populizmom popuje koješta”.

Jeftini poeni

- Nas i mene lično veoma žalosti kad vidim da se u ovim odsutnim momentima politika ponovo svodi na davanje izjava i prikupljanje jeftinih političkih poena davanjem obećanja koja se ne mogu ispuniti i na neki način oduzimanjem kredita svim alternativama. Jednostavno, mi u Našoj stranci ne shvatamo politiku koja se sastoji u tome da jesmo u nekom zajedničkom bloku i da na sve strane izjavama i sitnim podvaljivanjima radimo na njegovom razvaljivanju. Od onih kojima se to ne sviđa ili su se možda pokajali zbog svojih odluka, poštenije je da iz tog bloka istupe i onda će svako donijeti svoje zaključke – kaže Haverić.

Prema njegovom mišljenju, ovakve izjave lidera DF-a mogu se javnosti slati svakog dana.

- Za njima, onda, slijede nove reakcije. A to je kao mašina koja troši ogromnu energiju i sve iscrpljuje, i građane i političke aktere, i ne proizvodi ništa korisno. Šta bi korisno moglo iz stalnih insinuacija da neko nešto blokira – pita Haverić.

Podsjeća da je Naša stranka, kad se osnivao Bh. blok, ušla u priču s akterima koji su “unaprijed najavili svoju politiku”.

Sitne igre

- Naprimjer, SDP je imao kongresnu rezoluciju da neće koalirati s određenim političkim subjektima. Da toga nije bilo, mi bismo razmislili da li da uopće predlažemo Bh. blok. Sada ispada kao da te rezolucije nije bilo nego treba čekati odluke nekakvih glavnih odbora, predsjedništava... To su sitne igre, ta logika ne prolazi u drugom gimnazije. Ako su promijenili mišljenje, neka to kažu i neka svako nastavi svojim putem, kojim je išao i do sada – zaključuje član Predsjedništva Naše stranke.

Kako nas uvjeravaju iz SDP-a?

- Socijaldemokratska partija dobila je u Tuzlanskom kantonu 49.000 glasova na osnovu kongresne rezolucije da neće koalirati s nekim strankama. Sad nas uvjeravaju da time što će iznevjeriti volju svojih glasača, zapravo žele da je izraze i provedu – kaže Haverić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.