STAVOVI

Haverić: Ljevica je više puta izigrala Našu stranku

Vijesti.ba

25.3.2018

Član političkog vijeća Naše stranke Tarik Haverić sinoć je bio gost u Dnevniku u 19 TV 1, gdje je kazao da oni vrlo dugo izražavaju uvjerenje da bi bilo itekako korisno da se ljevica ujedini.

- Pod tim mislimo na sve stranke i sve političke subjekte koji su nastali cijepanjem SDP-a. Kada bi oni u tome uspjeli, mogli bi, kao stariji partner, sa Našom strankom napraviti jedan jak građanski blok sa velikim izgledima na predstojećim izborima. Međutim, od nas ne zavisi njihovo ujedinjenje - kazao je Haverić.

Oni ne žele javno da izriču, kako je naveo, bilo kakve osude koje mogu upućivati na nečiju odgovornost.

Naravno, saradnja građanskih i lijevih stranaka ne svodi se samo na potencijalno ujedinjenje. Postoje saradnje raznih vrsta, smatra Haverić.

Svaki put kada su, govori on, pokušali da ostvare neku vrstu saradnje, bili su izigrani.

- Radilo se o izboru gradonačelnika Sarajeva, gdje su u ključnom momentu dva gradska vijećnika, jedan iz SDP-a i jedan iz DF-a predomislili, ili dali se kupiti od Stranke demokratske akcije - kazao je Haverić.

I u slučaju kandidature, govori, za člana Predsjedništva nisu ispoštovali dogovor.

- Mnogo prije kandidature Željka Komšića, mi smo dogovorili princip. Niko neće samostalno izlaziti sa kandidatom i onda tražiti da ga podržimo. Gospodin Komšić je prvi prekršio taj dogovor, a nakon njega i SDP, kada je izašao sa svojim kandidatom za bošnjačkog člana - naveo je Haverić.

Od ove vrste saradnje, kazao je, više nema ništa i samo ostaje da se vidi šta će biti moguće kao saradnja, jer od ujedinjenja nema ništa.

- Slušajući šta govore protagonisti SDP-a, mislim da je za ujedinjenje kasno i da sam taj prijedlog nije bio dobro pripremljen - istaknuo je Haverić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.