BIH

Na obali Drine u Krasanpolju kod Bratunca: Izletište Rajska plaža bez čuvara u zimskom periodu

Za izgradnju i uređenje uloženo više od milion KM

S. SMAJLOVIĆ

17.1.2018

Izletište Rajska plaža na lijevoj obali rijeke Drine u Krasanpolju kod Bratunca jedna je od najljepših turističkih destinacija ove općine, pa i regiona. Za izgradnju i uređenje ovog izletišta Općina Bratunac i privatnici uložili su više od milion maraka. 

Uništeni stolovi

Nažalost, ovaj lijepi kutak za kupanje, odmor i kampiranje, sa svim pratećim sadržajima, bez čuvara je u zimskom periodu. Velike količine smeća, uništeni drveni stolovi i klupe, razbijene flaše, granje i drugi otpad ružna su slika ovog odmarališta, koje ljeti dnevno okupi više od dvije hiljade turista ove i susjednih općina.

Miodrag Lončarević, direktor Turističke zajednice Bratunac, pravda se da je jedan od razloga vodostaj rijeke Drine, koja nakon povlačenja na plaži i drugim prostorima ostavlja razno smeće. Međutim, saveznici ove plahovite rijeke kaže da su u pitanju ljudski nemar, vandali, vjetar, koji je potrgao sve tende na montažnim objektima.


Lončarević: Osigurana sredstva. Lončarević: Osigurana sredstva

Odlažu smeće

- Istina je da se Rajska plaža u zimskom periodu ne održava kao ljeti. Osim vodostaja Drine, koja nakon povlačenja ostavlja sav otpad, i lokalno stanovništvo smeće odlaže mimo postavljenih kontejnera na ovoj plaži, računajući da će ga voda odnijeti - naglašava Lončarević.

Kaže da je Općina Bratunac prošle godine budžetom osigurala sredstva za jedno radno mjesto na održavanju Rajske plaže tokom cijele godine. Međutim, uposleno lice je odbornik Skupštine općine Bratunac i ne obavlja svoju dužnost za koju prima plaću, kao i komunalci, koji od ljetos nisu odvezli smeće iz punih kontejnera.

Naplata parkiranja 

Općina i Turistička organizacija Bratunac vlastitim sredstvima i grantovima Vlade RS ove godine planiraju proširenje i uređenje ovog izletišta. Izgradit će se novi toaleti, klupe i stolovi, urediti prostor za kampiranje, postaviti nekoliko zidanih roštilja, urediti sportski tereni i drugi sadržaji.

Od naredne sezone uvest će se naplata za parkiranje vozila da bi osigurala sredstva za plaće nekoliko sezonskih radnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.