SLUČAJ AUSTRALIAN OPEN

Protjerana češka teniserka progovorila o deportaciji iz Melburna: Plakala sam, tjerali su me da se skinem

Renata Voračova. Arhiva

G. Š. / Deník

12.1.2022

Češka teniserka Renata Voračova, kojoj je viza za ulazak u Australiju poništena nakon što se podigla prašina zbog Novaka Đokovića, najavila je da će tražiti odštetu od Teniskog saveza Australije.


Nije mogla priuštiti advokatski tim

Za razliku od prvog igrača svijeta, Voračova nije sebi mogla priuštiti advokatski tim koji bi se sudskim putem izborio za vraćanje njene vize, pa je nakon nekoliko dana boravka u hotelu za imigrante odlučila napustiti Australiju. Ona je, podsjetimo, u Melburnu boravila sedmicu dana i odigrala meč parova prije nego što se granična kontrola sjetila da bi mogla revidirati medicinsko izuzeće s kojim je ušla u državu.

Sada poručuje kako se nada da protiv čelnika "Tennis Australije" neće morati podizati tužbu.

- Zahtjev za odštetu bit će poveći. Samo avionska karta koštala je 60.000 čeških kruna (oko 2.500 eura), a sa mnom je putovao i trener. Tu je i izgubljeno vrijeme za pripreme, troškovi hotela, ali i potencijalni "prize money" koji sam mogla osvojiti - rekla je Voračova za list "Deník".

U Prag je doputovala u ponedjeljak, a za tenis, kaže, sada nema volje.

- Iscrpljena sam i još uvijek se oporavljam od šoka. Tek trebam sve procesuirati, iako se ne želim vraćati na događaje u Melburna. Ni u najgoroj noćnoj mori nisam zamišljala da će se stvari tako odviti. Sve mi je bilo previše.

Voračova je tek sada počela otkrivati detalje deportacije koja je bila gotovo pa nehumana. Kaže da se tek nakon dolaska kući počela osjećati sigurno.

- Kad su me priveli, tokom ispitivanja sam se rasplakala. Bilo je kao u filmu, dugačko ispitivanje s naredbama poput 'skinite se' ili 'sad se možete odjenuti'. Fuj, ne želim uopće niti misliti na to, a kamoli ponovno takvo što proživjeti.


Pravila i procedure

WTA je na njezin slučaj reagirao sa zakašnjenjem od pet dana. U šturom su priopćenju zaključili da je Voračova "slijedila sva pravila i procedure", da je "slobodno ušla u zemlju", a onda dočekala da joj se viza odjednom poništi, "iako nije učinila ništa pogrešno". 

Nahvalili su napore Teniskog saveza Australije i Craiga Tileyja te poručili da su "komplikacije" kroz koje je Voračova prošla "nesretne" i da će nastaviti raditi sa svim nadležnim tijelima u rješavanju "nesretne situacije", prenose SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.