Sigurno ste mnogo puta čuli koliko je zdravo konzumirati fermentirane namirnice nastale prirodnim vrenjem. One sadrže probiotičke kulture koje čine mnogobrojne vrste bakterija. Te dobre bakterije prirodno nastanjuju naša crijeva i čine crijevnu mikrofloru.
Svi ti mikroorganizmi posebno su važni za zdravlje probavnog sistema, ali i čitavoga organizma.
Fermentirane namirnice i probiotičke kulture mogu biti od velike koristi za liječenje bolesti koje izazivaju štetni mikroorganizmi. U raznim dijelovima svijeta stoljećima se fermentiraju raznolike namirnice - soja, riža, kokosovo mlijeko, gljive, voće i povrće, razne vrste kravljeg mlijeka
Kiseljenje povrća je veoma star i iskušan način pravljenja zdrave zimnice.
Mnoge vrste dozrijevaju u jesen i uz nekoliko temeljnih pravila zimnicu možete uspješno i jednostavno izraditi sami.
Koristite tvrdo povrće poput korijena celera, cvekle, kupusa, repe, kelerabe,
paprike, krastavaca, karfiola, zelenog paradajza, tikvica, mrkve, luka.
Povrće na sebi prirodno sadrži bakterije mliječno-kiseloga vrenja. U povoljnim uvjetima vlage, temperature i bez pristupa zraka raznovrsni šećeri iz namirnica pretvaraju se u mliječnu kiselinu. Tako namirnice poprimaju svojstveni kiselkasti okus. Mliječna kiselina ujedno onemogućava rast bakterija koje uzrokuju kvarenje.
Fermentirane namirnice sačuvat će svoje temeljne nutritivne vrijednosti. Još će i dodatno biti obogaćene vrijednim vitaminima K i B-kompleksa i enzimima, dok će neka vlakna postati mekša. Ovakve namirnice su i lakše probavljive.