TRENDOVI

Kakva prehrana poboljšava kvalitet života

Smjernica je mnogo, a četiri od njih su vrlo jednostavne, jeftine i mogu donijeti pokoju godinu života više, odnosno, manje bitke s bolestima

Izbor je iznimno loš. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.9.2019

Tehnološki, društveni, civilizacijski i napredak u svakom smislu trebao je u prosjeku poboljšati živote ljudi, ali događa se bizarna situacija, u kojoj hrana još uvijek dovodi do teških bolesti i prerane smrti.  

Nije riječ o njenom nedostatku, naprotiv. Ljudi u razvijenijim dijelovima svijeta najčešće imaju na izbor jesti što požele, kad požele, a prema onome što medicinski list The Lancet navodi, taj izbor je iznimno loš.


Uprkos napretku – poboljšanja nema

Na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama je tokom 2017. godine zabilježeno 11 miliona smrtnih slučajeva povezanih s lošom prehranom. Najčešća tri uzroka smrti bili su kardiovaskularne bolesti, razni karcinomi i dijabates tipa 2. Dakle, u velikoj većini sve povezano s prehranom. 

Apsurd cijele priče jest što iako se od 1999. do 2015. stopa smrtnosti od karcinoma smanjila u SAD-u, stopa smrtnih slučajeva se povećala, što se vidi na podacima iz 1990., kad je loša prehrana bila direktni krivac za osam miliona umrlih u SAD-u. No, treba imati na umu da je 1990. u Americi živjelo 250 miliona stanovnika, a u 2017. osjetno više - 325 miliona.

Rezultati istraživanja pokazuju da se, kad se računica izvede u postotcima, situacija ne poboljšava uprkos napretku koji bilježi ljudska rasa na svim poljima. Trend je trebao biti zaustavljen, a ne nastavljan.

Upravo zato treba konstantno ponavljati kakva prehrana poboljšava kvalitetu života. Smjernica je mnogo, a četiri koje donosi The Lancet vrlo su jednostavne, jeftine i mogu donijeti pokoju godinu života više, odnosno, manje bitke s bolestima.


Koliko je dovoljno

Orašasti plodovi i sjemenke Ljudi ih jedu premalo, a samo 21 gram dnevno dovoljno je za kvalitetniji život. Nažalost, u prosjeku unosimo svega 12 posto preporučene doze sjemenski i orašastih plodova. Bitno je to promijeniti jer orašasti plodovi i sjemenke izvor su proteina, vlakana, zdravih masti i vitamina. 

Mlijeko i mliječni proizvodi Preporuka je dnevno unijeti u organizam 435 grama mlijeka, a unosimo svega 16 posto od toga (u prosjeku). Iako bi to trebale znati i "ptice na grani", mlijeko pomaže u učinkovitijoj apsorpciji vitamina D, kao i u jačanju kostiju, ali i smanjenja rizika od pretilosti. 

Cjelovite žitarice Bilo bi poželjno unijeti 125 grama dnevno, ali unosimo svega 29 grama u prosjeku, što nije dobro jer cjelovite žitarice kao što su smeđa riža, ječam, zob, kokice... pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšavaju probavni sistem i pomažu u kontroli težine. 

So, slatka pića, obrađeno mesoPretjerujemo kad se radi o ove tri stavke i povećavaju šanse za dobivanje dijabetesa tipa 2. Osim toga, uništavaju zube, utječu na povećanje tjelesne težine, uzrokuju visok krvni pritisak, srčani udar, razlog su oboljevanja od brojnih vrsta karcinoma... 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.