„Ko jede puno buče, bolovi u želucu ga nikada ne muče“, kaže stara poslovica, pa iako tikva i nije svima omiljena namirnica, njene ljekovite osobine su nepobitne, zbog čega je i prozvana kraljicom jeseni.
Njen sastav čine visok nivo antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E, a svojim ljekovitim sastojcima idealna je u borbi protiv srčanih bolesti, rizika od raka, očne mrene i moždanog udara.
1. Siromašna kalorijama, bogata mineralima
Lako probavljivo meso tikve sadrži malo kalorija, 28 na 100 grama. Sasvim suprotno kalorijskom siromaštvu, u žuto-narandžastim plodovima nagomilano je bogatstvo minerala i vitamina. Tu je kalij, važan za rad srca, fosfor i kalcij, koji zajedničkim djelovanjem izgrađuju kosti i zube, željezo - važno za krv, te mangan koji čuva zdravlje kože i hrskavice.
2. Tikva za problematičnu kožu
Pire od svježeg mesa tikve idealno je kao maska za lice, u desetak minuta djeluje blagotvorno na čišćenje i sužavanje bora. Idealna je za kožu sklonu aknama i miteserima.
3. Smiruje i pospješuje san
Od tikve ćete imati mnogo koristi, bilo da ju konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu ili kao dodatak varivu. Smiruje nervozu i pospješuje san zahvaljujući vitaminima B grupe.
4. Sjemenke
Sjemenke tikve su odličan izvor bjelančevina. Šaka košpica zadovoljava polovinu dnevnih potreba za aminokiselinama, a grickajući ih dobivamo i omega-3 masnu kiselinu, poznatu kao čuvaricu srca.
5. Bučino ulje
Bučino ulje sadrži visok postotak beta karotena, vitamina E i kalija. Iako se u 100 grama ulja nalazi 900 kalorija, treba imati na umu kako vam je za fantastičan okus salate dovoljna tek jedna kašičica.