VAŽNA PREVENCIJA

Novost u imunizacijskom programu u FBiH: Ko će primiti vakcinu protiv opasne bakterije

Kliconoša pneumokoka je čovjek i ona se nalazi u nosu, kaže prof. dr. Karamehić

Facebook

Meliha Smajkic

prije 6 sati 55 minuta

U Federaciji Bosne i Hercegovine jednu od velikih novosti predstavlja uvođenje pneumokokne vakcine u redovni imunizacijski program.

Teške posljedice

Tako će ova vakcina, uz one protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječije paralize, morbila, rubeole, zaušnjaka ... biti sastavni dio redovne imunizacije.

To su jučer obznanili iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo, a kako su pojasnili, bakterija pneumokok, odnosno Streptococcus pneumoniae, uzrokuje ozbiljne bolesti poput upale uha i pluća, meningitisa i sepse, koje mogu dovesti do dugotrajnih posljedica, pa čak i smrti, posebno kod male djece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom.

U susjednim zemljama ova vakcina je u nacionalne programe već uvedena, poput Hrvatske u čijem je kalendaru vakcinacije već pet godina.

Prof. dr. Karamehić: Obavezan vid zaštite. Facebook

Prema riječima našeg uglednog zdravstvenog stručnjaka prof. dr. Jasenka Karamehića, imunologa i farmakologa, Svjetska zdravstvena organizacija predlaže uvođenje pneumokokne vakcine i preventivno, kao obavezan vid zaštite.

Nalazi se u nosu

Kaže nam da je ta vakcina, prvenstveno, namijenjena djeci do pet godina, ali i starijoj, ali da je, također, vrlo korisna i za osobe starije od 65 godina.

- Kliconoša, odnosno nosilac ove bakterije je čovjek i ona se nalazi u nosu, u sluznici, te često izaziva, osim upale srednjeg uha, upalu pluća i sinusitis. A kada izazove sinusitis, onda je to vrlo opasno, zato što može doći do upale moždanih ovojnica čije posljedice su, uglavnom, fatalne - kaže nam prof. dr. Karamehić.

Dodatni cilj

- Cilj edukativnih radionica je informirati i educirati zdravstvene radnike, posebno provoditelje imunizacije, ali i širu javnost o pneumokoku. Dodatni cilj je doprinos prevenciji zaraznih bolesti, promociji imunizacije te unapređenju i promicanju zaštite zdravlja djece - kažu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Karamehić napominje i da je ta vakcina indicirana i usljed tzv. polipragmazije, odnosno nekritičkog davanja antibiotika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.