SAVJETI

Naučnici izračunali koliko biste trebali šetati ako radite sjedeći: Svakih pola sata pet minuta

Problem nekretanja se od početka pandemije COVID-19 dodatno povećao jer su mnogi počeli raditi od kuće i gotovo prestali uopće izlaziti

Nezdrav sjedilački način života zamjenite laganom šetnjom. Twitter

N. S.

19.1.2023

Kako biste smanjili štetne posljedice na zdravlje zbog sjedenja, svakih pola sata pet minuta lagano prošetajte, savjetuju znanstvenici u svojom nedavno obavljenom istraživanju.

Zbog tehnološkog se napretka količina vremena koju ljudi u razvijenim zemljama provode sjedeći povećava već desetljećima, a razne ankete pokazuju da mnogi "u komadu" prosjede i cijeli svoj radni dan.

Problem nekretanja se od početka pandemije COVID-19 dodatno povećao jer su mnogi počeli raditi od kuće i gotovo prestali uopće izlaziti, pa je sjedilački način života postao još očitiji zdrastveni problem 21. stoljeća.

I dok trenutačne zdravstvene smjernice kažu da bi odrasli trebali "manje sjediti, a više se kretati", one ne daju nikakve posebne savjete ni strategije o tome koliko bi dugo to kretanje trebalo trajati ili koliko bi smo se često u danu trebali dizati.

- Kako biste smanjili štetne učinke sjedenja na zdravlje, svakih pola sata pet minuta lagano prošećite - savjetuju znanstvenici u svom nedavno objavljenom istraživanju u časopisu "Medicine & Science in Sports & Exercise".

Otkrili su, kažu, da je petominutna lagana šetnja svakih pola sata jedina strategija koja, u usporedbi s cjelodnevnim sjedenjem, značajno smanjuje razinu šećera u krvi. Konkretno, šetnje po pet minuta svakih pola sata sudionicima su smanjile skok šećera u krvi nakon jela za gotovo 60 posto.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.