ISTRAŽIVANJA

Žene su pod većim stresom zbog partnera nego zbog djece

Istraživanje je pokazalo kako su im najstresnije i najiritantnije situacije u kojima nemaju dovoljno vremena da obave sav posao

Nemaju dovoljno vremena da obave sav posao. Ilustracija

Z. K.

22.3.2022

Upitane koliko su pod stresom na listi od 1 do 10, majke su izjavile 8,5, pokazali su rezultati istraživanja provedenog nad 7.000 žena u Sjedinjenim Američkim Državama.


Najiritantnije situacije

Prema rezultatima studije, 46 posto majki izjavilo je kako im daleko najveći stres stvaraju njihovi partneri, a ne djeca.

Istraživanje je pokazalo kako su im najstresnije i najiritantnije situacije u kojima nemaju dovoljno vremena da obave sav posao, a 75 posto ih je izjavilo kako upravo one obavljaju najviše dužnosti u vezi s djecom i porodicom.

Zaključno, jedna od pet majki izjavila je kako je najveći uzrok stresa manjak pomoći od partnera.


Važan faktor

Prema pisanju naučnika s Univerziteta u Padovi, ovaj oblik stresa igrat će veliku ulogu u daljnjem životu kako po pitanju braka, tako i zdravlja. Ispostavilo se da je muškarcima život nakon smrti supruge manje kvalitetan, dok žene u istoj situaciji postaju zdravije, lakše se nose sa stresom i depresijom.

Iako nisu uspjeli otkriti zašto je tako, pretpostavljaju da je važan faktor upravo to što se muškarci mnogo više oslanjaju na svoje surpuge nego one na njih.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.