Holesterol je jedan od najkonfuznijih aspekata zdravlja. Mnogi misle da se prehrana za snižavanje holesterola sastoji od nemasne, bezukusne hrane. No, to nije tačno, kaže prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog.
RIJEČ STRUKE
Osobama koje imaju problem s holesterolom preporučuje se sjeme lana koje je bogat izvor zdravih masnoća, kaže dr. Čaluk
Skoro sve povrće je dobro. Ilustracija
Holesterol je jedan od najkonfuznijih aspekata zdravlja. Mnogi misle da se prehrana za snižavanje holesterola sastoji od nemasne, bezukusne hrane. No, to nije tačno, kaže prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog.
- Ako želite spustiti holesterol, striktno izbjegavanje svih masnoća nije odgovor. Naime, postoji 12 vrsta hrane koja snižava holesterol, a jedna od njih je povrće. Skoro sve povrće je dobro, naročito su vlaknima bogati luk, kupus, brokule i artičoke. Tu spadaju i orašasti plodovi, a posebno se izdvajaju bademi. Također, osobama koje imaju problem s holesterolom preporučuje se i sjeme lana koje je bogat izvor zdravih masnoća – kaže dr. Čaluk.
On dodaje da se holesterol može sniziti i maslinovim uljem te avokadom koji podiže dobri, a obara loši holesterol kao i lososom koji je jedan od najboljih izvora protuupalnih omega-3 masnoća.
- U ishranu se mogu uvrstiti i bezglutenske žitarice jer su odličan izvor vlakana, zeleni čaj koji je bogat antioksidantima, grah i druge leguminoze kao što je grašak, leća, soja, kikiriki.... Osim navedenih preporučuje se i kurkuma koja smanjuje holesterol, sprečava formiranje ugrušaka, pojačava imunost, balansira hormone itd. – navodi dr. Čaluk i dodaje da je poželjno konzumirati i bijeli luk kao i slatki krompir.
Dr. Čaluk: Striktno izbjegavanje svih masnoća nije odgovor. Avaz
MINISTAR VANJSKIH POSLOVA
POTVRĐENO ZA "AVAZ"
ODSJEČENI OD SVIJETA
DELEGAT U DOMU NARODA
BJEŽI KROZ SNJEŽNU MEĆAVU