Proljeće je period obnavljanja prirode, a tako i našem tijelu treba osvježenje, našim crijevima svojevrsni piling. Donosimo vam preporuku za doručak uz koji ćete se brzo osjećati bolje. Riječ je o receptu koji bismo trebali prakticirati tokom tri sedmice, svaki dan umjesto doručka.
Probiotici
Probiotici, kao što je kefir, pomažu u eliminaciji štetnih mikroorganizama koji uzrokuju upale te pomažu u prerađivanju hrane i stanjima poput nadutosti i dijareje. Jogurt je bogat izvor vitamina, sadrži kalij, fosfor, cink, jod, vitamin B5 i vitamin B12 koji je odgovoran za očuvanje zdravlja nervnog sistema.
Lanene sjemenke bogate su vlaknima, koja poboljšavaju probavu i čiste crijeva, te omega-3 masnim kiselinama, koje štite srce i smanjuju upale. Također, sadrže lignane – moćne antioksidanse koji podržavaju hormonsku ravnotežu i smanjuju rizik od određenih bolesti.
Zdravi doručak
Sastojci:
1. sedmica: 1 supena kašika lanenog brašna ili mljevenog lana s pola šolje jogurta ili kefira.
2. sedmica: 2 supene kašike lanenog brašna ili mljevenog lana s pola šolje jogurta ili kefira.
3. sedmica: 3 supene kašike lanenog brašna ili mljevenog lana uz cijelu šolju jogurta ili kefira.
Nakon tri sedmice potrebno je napraviti pauzu od sedam dana te ponovo započeti s postupkom. Kako bi recept imao što bolji učinak, pijte najmanje dvije litre vode svaki dan.
Savjet: Kako bi vam doručak bio ukusniji i kompletniji, možete dodati malo meda ili voća u jogurt, a sjemenke ne morate nužno samljeti.