Koliko god bila primamljiva, nezdrava hrana je jedan od najvećih neprijatelja zdravlja srca. Od tortilja čipsa s okusom načo sira, hrskavog kukuruznog čipsa, do čipsa od krompira, ovo su neke od najpopularnijih grickalica koje imaju puno aditiva, a malo vlakana i drugih korisnih hranjivih materija.
Previše natrija
Tokom jedne godine, ako jedete samo jednu vrećicu čipsa svakog dana, mogli biste da unesete oko 3/4 šolje soli u vaše tijelo, a istovremeno nabacite i do šest kilograma. Previše natrija može povisiti vaš krvni pritisak, a značajno povećanje tjelesne težine može negativno utjecati na holesterol i šećer u krvi.
Sve to kaže dr. Elizabet Klodas, koja je preventivni kardiolog i osnivač Step One Foods. Obučena na klinici Mejo i Džon Hopkins, dr. Klodas je objavila desetine naučnih članaka tokom svoje karijere, a nedavno je napisala besplatni vodič za upravljanje holesterolom i statinima pod nazivom "Koja opcija za smanjenje holesterola je prava za mene?".
Ona kaže da istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane lošeg kvaliteta negativno utječe na funkciju krvnih sudova u roku od nekoliko sati nakon konzumiranja.
Odlične alternative
Srećom, postoje odlične alternative. Kada želite da izbjegnete brzu hranu, evo šta da jedete umesto toga za zdravo srce:
Humus sa povrćem
Otprilike pola šolje humusa je kalorijski ekvivalent male vrećice čipsa.
Dodajte malo povrća za umak (u suštini to ima nula kalorija) i imat ćete sjajnu užinu koja je bogata vlaknima, zdravim mastima i proteinima.
Sirovi orasi
Skoro 28 grama bilo koje sorte orašastih plodova ima oko 165 kalorija. Izbjegavajte slane okuse i dobit ćete sve nutritivne prednosti bez opterećenja natrijuma.
Ako niste navikli da jedete sirove orahe, pokušajte da pomiješajte jednake dijelove sirovih i jednake dijelove soljenih. Malo je vjerovatno da ćete uočiti veliku razliku u okusu, ali ćete prepoloviti unos natrija.
Voće
Dvije male banane ili tri narandže su kalorijski ekvivalenti vrećici čipsa. Dobit ćete i dosta vitamina, antioksidanata i vlakana.
Često posegnemo za čipsom ne zato što smo gladni već zato što nam je dosadno. Ali to nisu dobri razlozi za konzumiranje nečega što aktivno sabotira vaše napore da poboljšate zdravlje srca.
Umjesto toga izaberite namirnice koje sadrže cijela prehrambena vlakna, omega-3 masne kiseline, antioksidante i biljne sterole koji pomažu u snižavanju holesterola.