NEIZOSTAVNE U JELOVNIKU

Savjeti dijetetičara: Ako želite smanjiti rizik od raka, iz prehrane izbacite dvije stvari

Jedna od rijetkih namirnica za koje je dokazano da uzrokuju rak

Opcije kao što su hrenovke, mesni delikatesi, kobasice... predstavljaju veliku brigu. Facebook

E. Ag.

prije 4 dana

Mnogo se priča o hrani koja navodno povećava rizik od raka. Ako smo posvećeni održavanju zdrave prehrane i smanjenju rizika od bolesti, moguće je da već imamo dugačak popis u glavi o hrani i pićima koja izazivaju rak i koje trebamo izbjegavati. Međutim, prema dijetetičarki specijaliziranoj za rak Nikol Endrjus (Nichole Andrews), taj popis možemo skratiti na samo dvije stavke.

U nedavnom TikTok videu, Endrjus preuzela je na sebe da raščisti stvar oko toga koja hrana zapravo povećava rizik od raka. Uprkos mnoštvu informacija na internetu o raznim namirnicama koje su potencijalno kancerogene, ona kaže da zapravo postoje samo dva glavna krivca. Evo o kojim je stvarima riječ, piše Index.hr.

Alkohol

- Kao dijetetičarka specijalizirana za rak, želim vas podsjetiti da, iako svi govore da sve što jedete povećava vaš rizik, to nije istina. Samo dvije namirnice koje jedete povećavaju rizik od raka - navodi ona.

Koliko god svi mi volimo popiti čašu vina uz večeru, stvarnost je da redovno konzumiranje alkohola može naštetiti našem zdravlju. Prema Endrjus, može čak povećati rizik od raka.

- Sve vrste alkohola predstavljaju rizik, uključujući crno vino - upozorava.

Problem je povezan s načinom na koji tijelo metabolizira alkohol. Kada se alkohol razgradi, pretvara se u acetaldehid, otrovni spoj koji može oštetiti DNK i ometati sposobnost tijela da obnavlja ćelije. S vremenom ovo ćelijsko oštećenje može dovesti do mutacija i, u konačnici, raka.

Dakle, najbolje je što više ograničiti unos alkohola.

Prerađeno meso

Prerađeno meso može učiniti mnogo štete zdravlju iz nekoliko razloga. U videu Endrjus upozorava da je ovo ukusno meso, nažalost, jedna od rijetkih namirnica za koje je dokazano da uzrokuju rak. Opcije kao što su hrenovke, mesni delikatesi, kobasice... predstavljaju veliku brigu.

Prerađeno meso suši se, dimi ili konzervira na druge načine koji mogu stvoriti štetne hemikalije poput nitrata i nitrita. Ti se mogu pretvoriti u kancerogene spojeve u tijelu, što ih čini jednom od rijetkih namirnica koje mogu povećati rizik od raka. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) čak je mesne prerađevine klasificirala kao kancerogene skupine 1, što znači da postoje jaki dokazi koji podupiru činjenicu da mogu dovesti do raka.

Dakle, ako želimo smanjiti rizik od raka, važno je usredotočiti se na ograničavanje konzumacije alkohola i prerađenog mesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.