POTJEČE IZ JUŽNE AZIJE

Brojne zdravstvene prednosti đumbira: Najcjenjeniji je onaj s Jamajke

Stručnjaci su dokazali da korijen đumbira smiruje kašalj, stimulira cirkulaciju, uklanja grčeve, pospješuje funkciju jetre, a i snažan je antioksidans

Koristi se za snižavanje krvnog pritiska. Facebook

Dž. R.

prije 2 dana

Đumbir je biljka iz porodice ljiljana, potječe iz južne Azije, a njegov najveći proizvođač je Indija. Uzgaja se u mnogim zemljama, a karakteristični blagi miris mu daje seskviterpenov alkohol, dok onaj koji miriše na limun sadrži citral.

Upotreba kao začin

Najcjenjeniji je onaj uzgojen na Jamajci koji iako sadrži samo jedan posto eteričnog ulja, jako ga cijene zbog profinjene arome. Također cvjeta prekrasnim cvjetovima uvezanim u čašicu i krunu.

Đumbir jelu daje aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus. U kombinaciji s drugim začinima primjeren je za začinjavanje raznih supa, umaka, jela od povrća, voćnih deserta, medenjaka, peciva i tijesta za kolače, a u mesnoj industriji za začinjavanje nekih salama i paštete.

Svježim đumbirom možete začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi, ribe, supa, variva i kuhanog voća, dok se komad oguljenog korijena, koji se kuha s jelom, na kraju ukloni ili se sitno nariba. Aroma će biti intenzivnija ako se korijen samo dobro opere četkom i neoguljen doda jelu (narezan ili nariban).

Koristi se i za aromatiziranje nekih alkoholnih pića poput piva, vina i likera. Vjerovatno je najpoznatije bezalkoholno pivo, pivo od đumbira koje okusom podsjeća na limunadu.

Ljekovita svojstva 

Ljekoviti dio ove neobične biljke koja može narasti do jednog metra je korijen. Stručnjaci su dokazali da korijen đumbira smiruje kašalj, stimulira cirkulaciju, uklanja grčeve, pospješuje funkciju jetre, a i snažan je antioksidans. Dokazano je da može ubiti stanice tumora jajnika, dok sastojak koji daje ljutinu feferonima smanjuje tumor na gušterači. Protiv raka se uspješno bori tvar 6-gingerol, koja korijenu đumbira daje karakterističan okus.

Njegova ljekovita svojstva još se istražuju, međutim neka su već dokazana poput smanjenja mučnine, pomaže kod osteoartritisa, smanjuje rizik od srčanih bolesti, pomaže kod probavnih smetnji, smanjuje menstrualne bolove, snižava razinu holesterola, smanjuje rizik od oboljenja od raka, poboljšava rad mozga te smanjuje rizik od oboljenja od Alzheimerove bolesti, snižava šećer u krvi i pomaže u borbi s infekcijama.

Iako se odavno koristi kao lijek za smirivanje želučanih tegoba, isto dobro djeluje i na loš zadah. Za ispiranje usta, narežite svježi đumbir i pomiješajte ga s limunom i toplom vodom. Đumbir žvačite sirov, a ako vam je jako ljut, možete ga jesti s jabukom.

Kome nije preporučljivo konzumirati

Prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH), đumbir ne bi trebale koristiti:

1. Dojilje - đumbir je siguran za djecu i dojilje ako se konzumira u hrani. Svakako se savjetuje izbjegavanje njegove upotrebe zbog predostrožnosti.

2. Trudnice - izaziva grčeve u maternici.

3. Osobe koje imaju neki poremećaj krvarenja, s obzirom na to da đumbir potiče cirkulaciju i povećava krvni pritisak.

4. Oni koji piju lijekove za srce, antihistaminike, protiv tumora i za mršavljenje.

5. Osobe koje se spremaju za hirurški zahvat jer izaziva obilnije krvarenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.