Hrana uveliko utječe na to kako se osjećamo, a pomno odabrane namirnice mogu učinkovito djelovati i na smanjenje stresa. Naime, određena hrana može pomoći u opuštanju, a stručnjaci otkrivaju poželjne i one manje poželjne namirnice.
Ono si što jedeš, nije samo fraza, već rečenica koja u sebi krije i dio istine.
- Postoje namirnice koje pomažu smiriti mozak - potvrđuje psihologinja Lurdes Ramon (Lourdes Ramón), voditeljica Odjela za konzultacije u "Palasiet Thalasso Clinic & Hotel" i stručnjakinja za energetsku prehranu. Opuštanje je velika težnja u doba multitaskinga, ubrzanog života i neprestanog razmišljanja, ističe stručnjakinja. Uz određene navike koje pomažu u opuštanju, prehrana je odlučujući faktor za uspješno balansiranje stresom.
Kako hrana utječe na mozak
- Kako razmišljamo i osjećamo se, u velikoj mjeri ovisi o tome šta jedemo. Isto tako, prema energetskoj prehrani, postoje namirnice koje nam daju ekstremnu energiju, centrifugalnu energiju, energiju raspršivanja, energiju vibracija i energiju brzog djelovanja, površinsku, koja aktivira i širi krvne žile. To ubrzava aktivnost našeg mozga i potiče stres - kaže Ramon, dodajući: - Potrebna nam je hrana koja daje drugačiju vrstu energije: centripetalnu, sa sporijom vibracijom i učinkom.
Hrana koja smanjuje stres i opušta
- Trebamo hranu bogatu vitaminom B1, jer on učestvuje u stvaranju neurotransmitera i štiti nervne ćelije - objašnjava Ramon. A hrana koja ga sadrži? Mahunarke, cjelovite žitarice, suncokretove sjemenke, orasi...
Namirnice koje sadrže omega 3-masne kiseline, odnosno masna riba poput lososa, skuše, sardine...., a ima ih i u chia sjemenkama i orasima, "reguliraju dendritsku povezanost neurona", kaže ova stručnjakinja. Jednostavnije rečeno: veze između neurona koje su također povezane s osjećajem tjeskobe.
- Jedite hranu koja sadrži triptofan, aminokiselinu koja je prekursor serotonina, neophodnog za poboljšanje raspoloženja - kaže Ramon. Triptofan se nalazi u soji, kikirikiju, riži, jajima, bananama i mliječnim proizvodima.