Danas se obilježava Međunarodni praznik rada, čiji je cilj ukazati na poteškoće s kojima se radnici suočavaju. Običaj je da se za Prvi maj, uz nezaobilazno meso sa roštilja ili ražnja jede i grah iz kazana. Znate li zašto je to tako?
Objašnjenje je jednostavno - grah je oduvijek bio radničko jelo.
"Sirotinjska hrana"
Grah su najviše konzumirali siromašni pa je tako nazvan "sirotinjskom" hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama se tokom Velike depresije poticala konzumacija graha zato što je bogat bjelačevinama i predstavlja odličnu zamjenu za meso.
Energetska vrijednost 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60 posto ugljikohidrata. Radnici su nakon jedne porcije bili spremni za težak i dugotrajan rad.
U Evropu stigao u 16. vijeku
Grah je stigao u Evropu u 16. vijeku. Đanbatista Barpo je u knjizi "Poslastice poljoprivrede i sela" naveo da je ova namirnica naročito zdrava za bubrege i slezenu. Grah je bio popularan i na dvoru.
Kada se Katarina de Mediči udala za Anrija II, sa sobom je povela nekoliko kuvara te je u francusku kuhinju "uvela" grah.
Bivši američki predsjednik Julisiz Simpson Grant je zahtijevao da se na njegovoj inauguraciji 1868. godine služi njegovo omiljeno jelo - zapečeni grah.