NEPRIJATELJSKI ČIN

Evropska unija duboko uznemirena izvještajima da Sjeverna Koreja šalje trupe da učestvuju u ruskom ratu protiv Ukrajine

Kako je navedeno, ovo bi predstavljalo ozbiljno kršenje međunarodnog prava, uključujući najosnovnije principe Povelje UN-a

Kršenje međunarodnog prava. FENA

FENA

prije 6 sati 44 minute

Evropska unija je duboko uznemirena izvještajima da Sjeverna Koreja šalje trupe da učestvuju u ruskom ilegalnom agresorskom ratu protiv Ukrajine, saopćeno je danas iz ureda visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella uime Evropske unije.

Kako je navedeno, ovo bi predstavljalo ozbiljno kršenje međunarodnog prava, uključujući najosnovnije principe Povelje UN-a. Bio bi to jednostrani neprijateljski čin Sjeverne Koreje sa ozbiljnim posljedicama po evropski i globalni mir i sigurnost. Ovaj razvoj događaja još jednom ilustruje kako Rusija širi nestabilnost i eskalaciju u regionu i širom svijeta.

Evropska unija oštro osuđuje produbljivanje vojne saradnje i transfera oružja između Sjeverne Koreje i Rusije, čime se flagrantno krše više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. EU poziva DNRK da prestane pružati podršku ruskim ilegalnim ratnim naporima.

Produbljivanje vojne saradnje Rusije sa Sjevernom Korejom šalje jasnu poruku: uprkos iskazanoj spremnosti za pregovore, Rusija nije iskreno zainteresirana za pravedan, sveobuhvatan i trajan mir. Naprotiv, Rusija eskalira i očajnički traži bilo kakvu pomoć za svoj rat, uključujući i aktere koji ozbiljno narušavaju globalni mir i sigurnost.

Osim toga, uz svoju uznemirujuću promjenu stajališta o denuklearizaciji DNRK, kako je izrazio ministar vanjskih poslova Lavrov, Rusija se odriče svojih ključnih obaveza iz Ugovora o neširenju (NPT), uključujući sprječavanje nuklearnog proliferacije i krši više usvojenih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a uz podršku Rusije. Time Rusija ugrožava svoje odgovornosti kao stalna članica Vijeća sigurnosti i kao država članica UN-a. Sjeverna Korejsa ne može i nikada neće imati status države s nuklearnim oružjem u skladu sa NPT.

Kontinuirana podrška Sjeverne Koreje ruskom agresivnom ratu protiv Ukrajine ilustruje koliko je evropska sigurnost usko povezana s onom u Indo-Pacifiku. Evropska unija će koordinirati sa međunarodnim partnerima po tom pitanju, uključujući i odgovore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.