UPUTIO APEL

Đurović: U Srbiji otvoriti prihvatne centre za migrante na glavnim rutama

Mi na terenu ne vidimo da je ruta zatvorena, kazao je Đurović

Migranti. MUP Srbije

FENA

prije 11 sati 19 minuta

Direktor srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila Radoš Đurović ponovno je u petak apelirao da u Subotici bude otvoren centar za prihvat migranata jer s dolaskom hladnijeg vremena "postoji velika potreba za smještajem" na glavnim rutama prolaska kroz Srbiju.

Prema podacima Centra, najmanje 200 osoba nalazi se uz granicu s Mađarskom i svakoga dana pokušavaju je prijeći i zbog toga je potrebno da bar jedan kamp za prihvat migranata radi na granici Srbije sa zemljama Evropske unije (EU), a posebno s Mađarskom, smatra Đurović.

- Onda institucije ne znaju što će s ljudima među kojima ima i porodica i javlja se problem gdje ih smjestiti, dok policija ne provede sve procedure i vrati ih na jug Srbije, u prihvatne centre - kazao je Đurović.

Komentirajući izjavu srbijanske ministrice za evropske integracije Tanje Miščević o tome koliko je prostor zapadnog Balkana važan za Evropu kada je riječ o ilegalnim migracijama, i da je trenutno balkanska ruta "potpuno zatvorena", Đurović je kazao da predstavnici Centra" to na terenu vide malo drugačije i da vide ljude".

- U ovom trenutku je ilegalni prelazak granice između Srbije i Mađarske nula, a 70 posto je smanjen na svim drugim granicama. Evropa jako cijeni i našu borbu protiv grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi preko granice - rekla je Miščević, prenosi Beta.

Đurović je kazao da migrantska ruta prema Mađarskoj sada nije glavna i da većina migranata ide prema Bosni i Hercegovini, te ukazao da predstavnici Centra "bilježe i ulaske i pokušaje izlaska migranata iz Srbije".

- Mi na terenu ne vidimo da je ruta zatvorena - kazao je Đurović.

Srbijanski Komesarijat za izbjeglice i migracije je krajem jula saopćio da je zbog smanjenog dolaska migranata trajno zatvorio prihvatne centre u Šidu, Dimitrovgradu i Kikindi, a privremeno, centre za azil u Tutinu i Banji Koviljači i prihvatne centre u Pirotu, Bosilegradu, Somboru, Subotici i Adaševcima.

U Srbiji u punom kapacitetu rade centri za azil u Sjenici, Obrenovcu, Vranju i Krnjači i prihvatni centri u Bujanovcu, Preševu i Principovcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.