SRBIJA

Brnabić: Vučić ne bi trebao nazočiti sjednici srbijanske Skupštine o rudarenju litija

Želim, kao i SNS, razgovarati o tom prijedlogu zakona što prijem, rekla je Brnabić

Ana Brnabić. Fena

FENA

prije 3 sata 4 minute

Predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić drži kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ne bi trebao nazočiti sjednici parlamenta o litiju a nakon što je Vučić u ponedjeljak demantirao da je o rudarenju litija razgovarao s njemačkim kancelarem Olafom Scholzom.

Sjednica srbijanske Skupštine na kojoj će biti riječi o rudarenju litija bit će održana 7. listopada nakon što je otkazana izvanredna sjednica parlamenta koja je na zahtjev srbijanske oporbe trebala biti održana u ponedjeljak.

Brnabić je kazala kako je prijedlog zakona o rudarenju pun paušalnih informacija, lažnih vijesti, citata iz žutog tiska, 'Trećeg oka', 'Zone sumraka", što pokazuje "neodgovornost oporbe" koja je takav zakon predložila.

"Želim, kao i SNS, razgovarati o tom prijedlogu zakona što prije", rekla je Brnabić, za TV Prva te dodala da je odmah po završetku izvanredne sjednice zakazala sjednicu o litiju u redovitom zasjedanju.

Prema njezinim riječima, oporba se ne može dogovoriti treba li Vučić treba doći ili ne na sjednicu, a također se nemaju "hrabrosti suočiti se s njim jer nemaju argumente kako bi mu parirali inače bi došli na razgovore koje je imao nedavno s građanima u Malom Zvorniku i Loznici".

Istodobno s održavanjem sjednice u ponedjeljak ispred skupštine Srbije prosvjedovali su predstavnici ekoloških udruga i organizacija koji su tijekom prosvjeda izrazili negodovanje zbog odgađanja izvanredne sjednice o litiju.

Srbijanske vlasti suočavaju se sa sve žešćim otporom rudarenju litija nakon što je Beograd s Europskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama.

Članovi ekološki udruga kao i građani koji ih podržavaju prosvjednika drže kako bi rudarenje litija u poljoprivredno razvijenoj regiji na zapadu Srbije prouzročilo nemjerljive štete okolišu i lokalnoj zajednici, te poručuju da ne žele žrtvovati zdravlje i životnu sredinu radi kratkoročnih i nejasnih ekonomskih koristi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.