VIŠI SUD U UŽICU

Osuđeni policajci iz Priboja: Pozivali na ubijanje Bošnjaka i novi Vukovar

Slučaj se odnosi na video snimak koji su početkom 2022. preneli mediji sa jedne privatne proslave pripadnika srpske policije u Priboju

Tokom spornog događaja. Screenshot

S. S.

prije 4 sata 9 minuta

Dvojica policajaca iz Priboja, na jugozapadu Srbije, prvostepeno su osuđeni na šestomjesečnu kaznu kućnog zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, potvrđeno je iz Višeg suda u Užicu za Radio Slobodna Evropa.

Slučaj se odnosi na video snimak koji su početkom 2022. preneli mediji sa jedne privatne proslave pripadnika srpske policije u Priboju na kojoj je pjevana šovinistička i nacionalistička pesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

U njoj se poziva na ponavljanje Srebrenice, ubijanje Bošnjaka i poziva da se u Novom Pazaru, gradu na jugu Srbije sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, "desi Vukovar".

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopćio je 24. septembra da je spomenuta presuda "pozitivan korak u pravcu vraćanja i jačanja povjerenja u pravosudne organe Republike Srbije i ohrabrenje za sve Bošnjake, posebno one koji žive u Priboju".

Presuda Z.D. i P.M. je donesena 23. septembra, a na nju stranke imaju pravo žalbe. Pravosnažnu presudu donosi Apelacioni sud, navode iz Višeg suda u Užicu.

Priboj je, inače, grad na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo.

Spomenuti incident osudili su 2022. zvaničnici Srbije, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je tada Priboj. Prethodno je na svom Instagram profilu najavio da će biti u Priboju kako bi se "spustile narasle međunacionalne tenzije i preduzele konkretne mjere".

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je 2022. da se vodi disciplinski postupak protiv policajaca koji su slavili uz pjesmu u kojoj se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.