DRAMATIČNI PRIZORI

Podgora u plamenu: Evakuirane desetine turista, načelnica tvrdi da je to zato što nemaju internet, a ne zbog požara

Više stotina vatrogasaca je gasilo sinoć požar

Požar u Podgori - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
S. S.

1.8.2024

Pola sata prije ponoći, požar u Podgora Selu (Hrvatska) u zaseocima Šćekići i Marinovići stavljen je pod kontrolu, a preko noći ga je gasilo 317 vatrogasaca s Makarske rivijere i cijele Županije sa 70 vozila, a u pomoć su im pristigle kolege iz Dubrovačko-neretvanske županije, dok se očekuje dolazak i oko 100 vatrogasaca s kontinenta, piše Index.hr.

Gosti iz vila i kuća u Podgora Selu su evakuirani, vatra se bila približila 20 metara od kuća, a plameni "jezici" bili su visoki i do 30 metara, dok su Podgorani ostali u svojim objektima koje "brane" polijevajući ih vodom iz guma. Struje i dalje nema u cijeloj Podgori pa su prizori s požarišta još strašniji po mraku, a policija je zabranila prilaz Selu, piše Slobodna Dalmacija.

Zgradu Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića ekipa makarskog Crvenog križa na čelu s direktorom Glorianom Grabnerom, a koja pruža prvu pomoć vatrogascima ispirajući im oči i sanirajući rane ili lakše povrede, pripremila je kao prihvatni centar sa 50 ležajeva. Centralni štab nalazi se u Vatrogasnom domu DVD-a Podgora gdje su nakon obilaska požarišta pristigli župan Blaženko Boban, podgorska načelnica Petra Radić te pripadnici Civilne zaštite Split - Željko Šeravić, Nikša Sladojević i Srđan Kuščević.

Kako je kazao Boban, 25 vlasnika kuća iz Sela je zatražilo premještaj u Podgoru, ali srećom su sve kuće obranjene.

Načelnica općine Podgora Petra Radić izjavila je da je evakuirano 30-40 ljudi koji su smješteni u centru, no neki od njih su se kasno sinoć počeli vraćati kućama jer su objekti sačuvani i nema većih šteta, osim jedne nagorjele cisterne, piše Slobodna Dalmacija.

- Opožaren je veliki dio zaseoka, ali sve kuće su obranjene - kazala je Radić dodavši kako je pomalo bizarno što većina turista bježi iz kuća i apartmana jer nemaju internet vezu, a ne zbog bojazni od požara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.